Sałatka z pieczonych czerwonych buraków z boczkiem (bez glutenu)

Karmel z solą, kapusta słodka zasmażana z boczkiem, czekolada z bekonem, może być i sałatka ze słodkich buraków czerwonych z wędzonym boczkiem, to ciekawe połączenie.
Nie ma właściwie nic dziwnego w tym połączeniu smaków, słodki i słony, wiadomo jeden podbija smak drugiego.
Należy tylko pamiętać o jednym, w tej sałatce sprawdzi się tylko dobrej jakości mięsny boczek wędzony.
Buraki na sałatkę tradycyjnie piekę w Garnku Rzymskim.
Składniki:
- 1 kg buraków,
- 150 g wędzonego mięsnego boczku,
- 1 średniej wielkości cebula,
- 2 – 3 ząbki czosnku,
- przyprawy: sól, pieprz, cukier, ocet balsamiczny (1 łyżka),
Garnek Rzymski Dafi pojemność 2,5 litra
Garnek Rzymski moczymy w wodzie około 15 minut.
Buraki dokładnie myjemy pod bieżącą wodą, skórkę szorujemy szczoteczką. Kroimy na na pół, dzięki czemu szybciej się dopieką w środku (będą miękkie).
Garnek Rzymski wykładamy „papierem do gotowania i pieczenia” i układamy w nim buraki. Garnek nakrywamy pokrywką i wstawiamy do zimnego piekarnika, pieczemy około 30 – 45 minut.
Ostudzone buraki obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Na patelni podsmażamy pokrojony w drobną kostkę boczek, cebulę i czosnek, po czym mieszamy w misce ze startymi na tarce burakami.
Doprawiamy do smaku i odstawiamy na minimum 1 godzinę, aż sałatka nabierze smaku.
Uwagi:
- zamiast boczku dodawałam też do tej sałatki słoną szynkę parmeńską. Cieniutkie plastry szynki, pokrojone w drobną kosteczkę, przesmażone na patelni z czosnkiem i cebulą.
- warto pamiętać o wyłożeniu garnka przed pieczeniem buraków „papierem do gotowania i pieczenia”, dzięki czemu cały barwny płyn powstały w trakcie pieczenia zostanie na papierze, nie będzie miał kontaktu ze ściankami naczynia, łatwiejsze będzie utrzymanie garnka w czystości (zdjęcie poniżej)