Placki zwykłe i serowe, jak amerykańskie naleśniki Pancakes (bez glutenu)

Placki, jak amerykańskie naleśniki Pancakes, w wersji bez glutenu, na bazie podstawowych składników.
Delikatne w smaku, ogromne, puchate.
Pieczone na suchej patelni, więc świetnie nadają się na drugie śniadanie w pracy, szkole, czy na wyciecze.
Pyszne z dodatkiem miodu, świeżych owoców, owocowych przetworów, jak i wytrawnych dodatków.
Placki serowe, po upieczeniu, gdy stygną, nieco opadają, ale są niesamowicie pyszne, delikatne w smaku.
Porcja dla dużej rodziny.
Składniki:
- 1 szkl. mąki ryżowej,
- 1 szkl. zmiksowanych na mąkę płatków owsianych (bezglutenowych),
- 1/2 szkl. skrobi ziemniaczanej,
- 1/4 szkl. mleka w proszku,
- 1 łyżeczka sody,
- 1 łyżeczka drożdży w proszku,
- 2 łyżki cukru,
- 1 jajko,
- 2 łyżki oliwy,
- 2 szkl. kefiru lub maślanki.
Placki serowe
- skład taki jak powyżej,
- + 250 g sera białego w kostce (rozkruszonego w palcach),
- + 2 szkl. kefiru lub maślanki
Wszystkie składniki zmiksować na jednolitą masę.
Placki smażyć na suchej, teflonowej patelni, w dużych odległościach od siebie.
Uwagi:
- placki rosną bardzo duże, trzeba je powoli smażyć, aby się środek dopiekł, najlepiej na średnim płomieniu,
- ja wylewam ciasto na patelnię i na powierzchni ciasta układam krążek jabłka, płatki migdałowe lub suszone owoce, jak już spód będzie upieczony odpowiednio sztywny, energicznie obracam placek na drugą stronę przy pomocy łopatki i jakiś czas zapiekam zanurzone w cieście dodatki,
- najlepiej te placki piec powoli, ale jeśli czas goni, można smażyć placki na większym płomieniu krótko, aby tylko powierzchnia się spiekła, zarumieniła, a później wstawić je do nagrzanego piekarnika, żeby środek placków się dopiekł,