Piernik na drożdżach

W domu, w którym są małe dzieci, wśród słodkich świątecznych wypieków nie powinno się znaleźć ciasta wypiekanego na sodzie, amoniaku czy proszku do pieczenia – tak informują lekarze.
Piernik obowiązkowo pojawia się na świątecznym stole, dla moich dzieci przygotowuję piernik wypiekany na drożdżach. Dla zaprzyjaźnionych dzieci przygotujemy z tego ciasta małe okrągłe pierniczki . Jasny, delikatny w smaku piernik. Dla mnie najlepszy smak ma dopiero na drugi dzień, gdy odpowiednio stwardnieje i smaki się przegryzą , z ulubionymi powidłami śliwkowymi, domowym kremem czekoladowym i ciepłym mlekiem.
Przepis Przepisy
Składniki:
- 200 g mąki pszennej razowej,
- 200 g mąki żytniej razowej,
- 0,5 szkl. płynnego miodu (około 180 g),
- 2 jajka,
- 3 łyżki ciemnego piwa,
- 30 g świeżych drożdży,
- 2 łyżki stopionego masła,
- 2 łyżeczki mieszanki przypraw korzennych do pierników.
Garnek Rzymski Dafi pojemność 2,5 litra
Drożdże rozcieramy z łyżką miodu i piwem, oprószamy mąką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Garnek Rzymski moczymy w wodzie około 15 min.
Roztapiamy masło, dodajemy przyprawy korzenne i chwilę to razem podgrzewamy.
W misce mieszamy mąkę, miód, jajka, przestudzone stopione masło z przyprawami i wyrośnięty drożdżowy zaczyn. Na desce oprószonej mąką, wyrabiamy jednolite ciasto.
Garnek Rzymski wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niego uformowany wałek ciasta. Nakrywamy pokrywką i wstawiamy do zimnego piekarnika, ciasto pieczemy około 60 minut w temp. 200 st. C.
Uwaga:
- do przygotowania tego piernika zamiast miodu naturalnego, można wykorzystać syrop z kwiatów mniszka lekarskiego lub syrop z kwiatów czarnego bzu (jeśli ktoś w sezonie przygotował),
- dla wzmocnienia ciemnego koloru, można dodać łyżkę kakao,
- dla wzmocnienia korzennego smaku – dodatkową łyżkę przypraw lub/i miód gryczany,