Pieczone ziemniaki

Ziemniaki są skarbnicą składników odżywczych. Można je gotować, smażyć, dusić, piec. Dzięki odpowiedniej obróbce termicznej można zachować jak najwięcej bezcennych składników. Pieczone ze skórką i podane z dodatkiem twarożku, mogą stanowić pełnowartościowy, niskokaloryczny posiłek.
- 1,3 – 1,5 kg ziemniaków z czerwoną skórką (ziemniaki sałatkowe, odmiana Franceline )
- 1 łyżka stopionego masła (najlepiej masła klarowanego),
Nadzienie:
(do wyboru przykładowe dodatki)
- ser biały ze śmietaną lub jogurtem naturalnym,
- rzodkiewka, pomidor, papryka, wędzona ryba, jajko ugotowane na twardo, czosnek,
- zielenina: koperek, szczypiorek, pietruszka, bazylia, szpinak,
- przyprawy: majonez, sól, pieprz,
Garnek Rzymski Dafi pojemność 2,5 litra
Ziemniaki dokładnie czyścimy szczoteczką pod bieżącą wodą. Na każdym ziemniaku na środku robimy nacięcie i smarujemy powierzchnię z nacięciem masłem klarowanym.
Garnek Rzymski moczymy w wodzie ok 15 – 20 minut.
Garnek Rzymski z ziemniakami wstawiamy do zimnego piekarnika.
Ziemniaki pieczemy w temp. 250 st C, około 50 – 60 minut. Jeszcze ciepłe nadziewamy i zajadamy ze smakiem :-)