Pieczone ziemniaki

Posted by on 4 marca, 2011 in Dania obiadowe (bez glutenu), Garnek Rzymski, Gluten Free - Bez glutenu, Owoce & Warzywa

Pieczone ziemniaki

Ziemniaki są skarbnicą składników odżywczych. Można je gotować, smażyć, dusić, piec. Dzięki odpowiedniej obróbce termicznej można zachować jak najwięcej bezcennych składników. Pieczone ze skórką i podane z dodatkiem twarożku, mogą stanowić pełnowartościowy, niskokaloryczny posiłek.

 

 

 

 

19_Pieczone-ziemniaki
Składniki:

  • 1,3 – 1,5 kg ziemniaków z czerwoną skórką (ziemniaki sałatkowe, odmiana Franceline )
  • 1 łyżka stopionego masła (najlepiej masła klarowanego),



Nadzienie:
(do wyboru przykładowe dodatki)

  • ser biały ze śmietaną lub jogurtem naturalnym,
  • rzodkiewka, pomidor, papryka, wędzona ryba, jajko ugotowane na twardo, czosnek,
  • zielenina: koperek, szczypiorek, pietruszka, bazylia, szpinak,
  • przyprawy: majonez, sól, pieprz,



Garnek Rzymski Dafi pojemność 2,5 litra


Ziemniaki dokładnie czyścimy szczoteczką pod bieżącą wodą. Na każdym ziemniaku na środku robimy nacięcie i smarujemy powierzchnię z nacięciem masłem klarowanym.

Garnek Rzymski moczymy w wodzie ok 15 – 20 minut.

Garnek Rzymski z ziemniakami wstawiamy do zimnego piekarnika.
Ziemniaki pieczemy w temp. 250 st C, około 50 – 60 minut. Jeszcze ciepłe nadziewamy i zajadamy ze smakiem :-)

 

2_Pieczone-ziemniaki

16_Pieczone-ziemniaki
6_Pieczone-ziemniaki