Pieczona dynia Hokkaido z orzechami (bez glutenu)

Posted by on 24 października, 2019 in Dania obiadowe (bez glutenu), Gluten Free - Bez glutenu

Pieczona dynia Hokkaido z orzechami (bez glutenu)

Pieczona dynia Hokkaido z orzechami i odrobiną miodu, to pomysł na pyszne danie lub jeden ze składników obiadu.

Sama upieczona dynia jest neutralna w smaku, ale ten niewielki dodatek miodu i pieczonych orzeszków czyni cuda.

Można pokusić się też o dodatek pikantnego sera z błękitną pleśnią, to w wersji de lux ;-).

Pieczona dynia to też niskokaloryczna (37kcal) alternatywa dla gotowanych ziemniaków (89kcal) lub gotowanego białego ryżu (130kcal)*

Składniki:

  • dynia Hokkaido,
  • orzechy (pekan, włoskie, pistacje),
  • miód,
  • olej,
  • przyprawy: sól, pieprz

 

Umytą dynię kroimy na pół, usuwamy włókna i pestki, a następnie kroimy ją na cząstki o kształcie księżyca.

Na wyłożoną papierem do pieczenia blachę wykładamy cząstki dyni. Smarujemy je cienką warstwą oleju lub delikatnie skarapiamy, oprószamy solą, pieprzem. Skrapiamy cienką stróżką miodu i oprószamy posiekanymi orzechami.

Tak przygotowaną dynię pieczemy w piekarniku z włączonym termoobiegiem około 15 minut w temp. 180 st. C (bez termoobiegu będzie to trochę dłużej trwać).

Dynia jest gotowa gdy jest miękka, bez oporu można wbić w nią widelec.

Smacznego :-)

 

Uwagi:
1)* w 100g wartość kcal dyni bez dodatków