Pieczona dynia Hokkaido z orzechami (bez glutenu)

Pieczona dynia Hokkaido z orzechami i odrobiną miodu, to pomysł na pyszne danie lub jeden ze składników obiadu.
Sama upieczona dynia jest neutralna w smaku, ale ten niewielki dodatek miodu i pieczonych orzeszków czyni cuda.
Można pokusić się też o dodatek pikantnego sera z błękitną pleśnią, to w wersji de lux ;-).
Pieczona dynia to też niskokaloryczna (37kcal) alternatywa dla gotowanych ziemniaków (89kcal) lub gotowanego białego ryżu (130kcal)*
Składniki:
- dynia Hokkaido,
- orzechy (pekan, włoskie, pistacje),
- miód,
- olej,
- przyprawy: sól, pieprz
Umytą dynię kroimy na pół, usuwamy włókna i pestki, a następnie kroimy ją na cząstki o kształcie księżyca.
Na wyłożoną papierem do pieczenia blachę wykładamy cząstki dyni. Smarujemy je cienką warstwą oleju lub delikatnie skarapiamy, oprószamy solą, pieprzem. Skrapiamy cienką stróżką miodu i oprószamy posiekanymi orzechami.
Tak przygotowaną dynię pieczemy w piekarniku z włączonym termoobiegiem około 15 minut w temp. 180 st. C (bez termoobiegu będzie to trochę dłużej trwać).
Dynia jest gotowa gdy jest miękka, bez oporu można wbić w nią widelec.
Smacznego :-)
Uwagi:
1)* w 100g wartość kcal dyni bez dodatków