Panierowanie i panierki (bez glutenu)

Panierowanie i panierki to istotny temat, gdy na powierzchni mięsa, ryby czy plastrów bakłażana, chcemy uzyskać chrupiącą powłokę.
Proces składa się z trzech etapów, a tym samym z trzech grup produktów.
Osuszoną powierzchnię mięsa, oprószamy przyprawami i obtaczamy w mące, następnie w substancji wiążącej panierkę, a na końcu w panierce.
1) Mąka bez glutenu:
- kokosowa (to jest hit!),
- ryżowa,
- lniana,
- zmielone na mąkę płatki owsiane,
- skrobia kukurydziana,
- skrobia ziemniaczana.
Wszystkie te mąki świetnie przylegają do powierzchni mięsa, ryby czy bakłażana.
2) Substancja wiążąca panierkę:
- jajko,
- mąka z ciecierzycy wymieszana z wodą (to jest hit!)
3) Panierka:
- płatki migdałowe,
- sezam,
- płatki owsiane,
- orzechy zmielone,
- zmielone pestki dyni (odkrycie mojej córki),
- zmielone płatki kukurydziane,
- siemię lniane,
- kokos,
- drobna kaszka kukurydziana
Uwagi:
- mąka kokosowa charakteryzuje się dużą chłonność wilgoci, więc jak mięso w niej obtoczymy nie dość, że ma się powierzchnię zupełnie suchą to jeszcze świetnie chłonie jajko i panierka się super trzyma,
- mąkę z ciecierzycy z wodą można przygotować na rzadko lub gęsto, co komu odpowiada, ale jak mieszanka jest rzadka trzeba koniecznie mięso obtoczyć w mące, bo się panierka rozjeżdża, w formie gęstego błota na gęsto ta mieszanina dobrze oblepia mięso panierka też stabilnie się trzyma,
- najgorszym chyba pomysłem jest mąka ze zmielonych na mąkę płatków owsianych, bardzo chłonie tłuszcz :-( ,
- panierka z siemienia lnianego świetnie przylega, ciekawa ale dziecko za nią nie przepada,
- na zdjęciu mogłoby się wydawać, że płatki migdałowe słabo przylegają, w rzeczywistości świetnie ta panierka się trzyma,
- mąka kokosowa jest lekko słodka w smaku w połączeniu z solą dodaną do mięsa smaki się równoważą,
- mąka lniana jest specyficzna w smaku, ale skuteczna jeśli chodzi o przywieranie do mięsa, w razie braku innej można jej użyć.
Podsumowanie:
- Rybę na święta obtaczam w mące kokosowej, jajku i płatkach migdałowych, jest pysznie i pięknie się na talerzach prezentuje.
- Kotlety np. schabowe obtaczam w gęstym ”błocie” z mąki z ciecierzycy z wodą a następnie w sezamie, zmielonych orzechach lub drobnej kaszce kukurydzianej.

Zamiennik jajka – mąka z ciecierzycy wymieszana z wodą
Przydatne linki: