Panierowanie i panierki (bez glutenu)

Posted by on 16 grudnia, 2019 in Dania obiadowe (bez glutenu), Gluten Free - Bez glutenu, Mięsa i wędliny (bez glutenu)

Panierowanie i panierki (bez glutenu)

Panierowanie i panierki to istotny temat, gdy na powierzchni mięsa, ryby czy plastrów bakłażana, chcemy uzyskać chrupiącą powłokę.

Proces składa się z trzech etapów, a tym samym z trzech grup produktów.

 

Osuszoną powierzchnię mięsa, oprószamy przyprawami i obtaczamy w mące, następnie w substancji wiążącej panierkę, a na końcu w panierce.

 

1) Mąka bez glutenu:

  • kokosowa (to jest hit!),
  • ryżowa,
  • lniana,
  • zmielone na mąkę płatki owsiane,
  • skrobia kukurydziana,
  • skrobia ziemniaczana.

Wszystkie te mąki świetnie przylegają do powierzchni mięsa, ryby czy bakłażana.

 

2) Substancja wiążąca panierkę:

  • jajko,
  • mąka z ciecierzycy wymieszana z wodą (to jest hit!)

 

3) Panierka:

  • płatki migdałowe,
  • sezam,
  • płatki owsiane,
  • orzechy zmielone,
  • zmielone pestki dyni (odkrycie mojej córki),
  • zmielone płatki kukurydziane,
  • siemię lniane,
  • kokos,
  • drobna kaszka kukurydziana

 

Uwagi:

  • mąka kokosowa charakteryzuje się dużą chłonność wilgoci, więc jak mięso w niej obtoczymy nie dość, że ma się powierzchnię zupełnie suchą to jeszcze świetnie chłonie jajko i panierka się super trzyma,
  • mąkę z ciecierzycy z wodą można przygotować na rzadko lub gęsto, co komu odpowiada, ale jak mieszanka jest rzadka trzeba koniecznie mięso obtoczyć w mące, bo się panierka rozjeżdża, w formie gęstego błota na gęsto ta mieszanina dobrze oblepia mięso panierka też stabilnie się trzyma,
  • najgorszym chyba pomysłem jest mąka ze zmielonych na mąkę płatków owsianych, bardzo chłonie tłuszcz :-( ,
  • panierka z siemienia lnianego świetnie przylega, ciekawa ale dziecko za nią nie przepada,
  • na zdjęciu mogłoby się wydawać, że płatki migdałowe słabo przylegają, w rzeczywistości świetnie ta panierka się trzyma,
  • mąka kokosowa jest lekko słodka w smaku w połączeniu z solą dodaną do mięsa smaki się równoważą,
  • mąka lniana jest specyficzna w smaku, ale skuteczna jeśli chodzi o przywieranie do mięsa, w razie braku innej można jej użyć.

 

Podsumowanie:

  • Rybę na święta obtaczam w mące kokosowej, jajku i płatkach migdałowych, jest pysznie i pięknie się na talerzach prezentuje.
  • Kotlety np. schabowe obtaczam w gęstym ”błocie” z mąki z ciecierzycy z wodą a następnie w sezamie, zmielonych orzechach lub drobnej kaszce kukurydzianej.

 

 

Zamiennik jajka - mąka z ciecierzycy wymieszana z wodą

Zamiennik jajka – mąka z ciecierzycy wymieszana z wodą

 

Przydatne linki: