Okoń pieczony w liściach kapusty

Okoń – ryba słodkowodna, bardzo smaczne, delikatne, białe mięso.
Składniki:
- 1 lub 2 małe okonie całe, oczyszczone i wypatroszone (razem ok. 0,34 kg),
- 2 cebule szalotki,
- pęczek natki pietruszki,
- gałązka świeżego koperku i bazylii,
- 2 liście kapusty,
- 1 cytryna,
- 2 ząbki czosnku,
- przyprawy: kolorowy pieprz, sól (wg własnego uznania).
Garnek Rzymski Dafi pojemność 2,5 litra
Okonia myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Skrapiamy na zewnątrz i w środku sokiem z cytryny, nacieramy czosnkiem i pieprzem. Cebulę oraz zieleninę drobno kroimy i faszerujemy rybę. Tak przygotowanego okonia odstawiamy na 0,5 godziny do lodówki.
Garnek Rzymski wraz z pokrywką moczymy w wodzie ok 15 minut.
Rybę owijamy liśćmi kapusty i układamy w garnku.
Garnek Rzymski wstawiamy do zimnego piekarnika, okonie pieczemy w temperaturze 180 st C, około 30 minut.