Mazurek pomarańczowo – daktylowy (bez glutenu)

Mazurek pomarańczowo – daktylowy, to cienki spód z prażonych płatków owsianych o lekko orzechowym smaku, na wierzchu pyszna czekolada daktylowa.
Nie może tu zabraknąć skórki pomarańczowej, która doskonale orzeźwia tą kompozycje smaków.
Składniki:
Spód
- 400 g płatków owsianych (bezglutenowych),
- 1-2 łyżki miodu,
- 3-4 duże jajka,
- 3-4 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej,
- 1 łyżka masła,
Masa
- 2 szkl. daktyli,
- 1 łyżka masła,
- 3 łyżki kakao,
- 1 łyżka rumu,
Blacha do pieczenia 42 x 34 [cm]
Płatki owsiane trzeba przeprażyć na patelni lub w piekarniku, aby straciły surowy smak.
Najwygodniej to zrobić jednak w piekarniku, blachę wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy równomiernie płatki i podgrzewamy około 30 minut w 150 st. C z włączonym termoobiegiem, co jakiś czas można płatki poprzewracać na blaszce, ale nie jest to konieczne.
Żółtka ucieramy z miodem i masłem, dodajemy ubitą z białek pianę, delikatnie mieszamy masę, na końcu dodajemy podprażone, ostudzone płatki i kandyzowaną skórkę pomarańczową.
Na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy gotową masę z płatków, cienko, równomiernie, lekko ubijając płatki łyżką, na grubość około 1 [cm] (nie grubiej !).
Wstawiamy blachę do nagrzanego do 200 st. C piekarnika, spód podpiekamy 15 minut. Przez ten czas masa się lekko zwiąże, łatwiej wtedy na niej rozsmarować cienką warstwę masy daktylowej.
W tzw. międzyczasie przygotowujemy masę daktylowo – czekoladową.
Daktyle zalewamy gorącą wodą, muszą być zakryte, chwilę gotujemy je pod przykryciem, jak zmiękną dodajemy masło i kakao, chwilę to wszystko razem gotujemy, cały czas mieszając, gdy daktyle zaczną się rozpadać miksujemy całość na gładką masę.
Wyjmujemy podpieczony spód z płatków owsianych i wykładamy na niego gotową masę, wstawiamy całość do nagrzanego piekarnika, zapiekamy około 15 minut w temp. 200 st. C.
Uwagi:
- jeśli chcemy, aby masa była mniej słodka można zmniejszyć ilość daktyli, a w zamian dodać np. ugotowaną kaszę jaglaną,
- pierwszego dnia po upieczeniu masa daktylowo – czekoladowa jest bardzo miękka, na drugi dzień płatki wchłaniają wilgoć z masy i staje się ona bardziej sztywna, ale nadal jest miękka,
- można do spodu mazurka oprócz płatków owsianych dodać też posiekane grubo orzechy,