Krokiety ziemniaczane do barszczu

Te krokiety przygotowywane są z tego samego przepisu na ciasto co kluski śląskie, tyle że dodatkowo panierowane są i obsmażane na patelni z dodatkiem masła. Pyszne na ciepło, jako dodatek do czerwonego barszczu, świetny sposób na wykorzystanie nadmiaru ugotowanych do obiadu ziemniaków.
.Przepis Przepisy
Składniki:
- ugotowane ziemniaki,
- mąka ziemniaczana,
- jajko,
- bułka tarta (w wersji bez glutenu patrz poniżej uwagi),
- przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa,
- tłuszcz do smażenia (najlepiej masło klarowane).
Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę lub mielimy. Przemieloną masę ubijamy w misce łyżką i wyrównujemy jej powierzchnię. 1/4 tej masy wyjmujemy, a to miejsce wypełniamy mąką. Doprawiamy do smaku. Całość ziemniaków, wraz z tymi odłożonymi i mąką, dokładnie wyrabiamy.
Z przygotowanego ciasta formujemy podłużne wałeczki, obtaczamy w roztrzepanym jajku i bułce, smażymy na rumiany kolor na patelni, na dobrze rozgrzanym tłuszczu.Usmażone krokiety osączamy przy pomocy papierowego ręcznika z nadmiaru tłuszczu i przekładamy najlepiej na nagrzany wcześniej w piekarniku ceramiczny talerz, dzięki czemu podawana potrawa nie będzie tak szybko stygnąć.
Uwaga:
- do ciasta na krokiety nie dodaję jajka, nie ma takiej potrzeby, a gdy te krokiety będą jeść osoby uczulone na jajko pomijam je również na etapie panierowania, zamiast jajka wystarczy obtoczyć krokiety w odrobinie mleka lub wody (tak, aby tylko panierka się przykleiła),
- gdy z diety dziecka wykluczyłam mąkę pszenną, krokiety panierowałam w sezamie, mielonych orzechach, zmielonych płatkach kukurydzianych lub kaszce kukurydzianej.
- w sezonie dyniowym wzbogacam masę ziemniaczaną – przecierem dyniowym lub dynią startą na tarce.