Kotleciki drobiowo – serowe (bez glutenu)

Kotleciki drobiowo – serowe, uczta dla wielbicieli kurczaka i żółtego sera.
Te kotleciki to też sposób na wykorzystanie małych kawałków mięsa, które zawsze się pojawiają przy podziale dużej porcji mięsa.
Składniki:
- około 200 – 250 g mięsa kurczaka,
- 1 duże roztrzepane jajko,
- 0,5 szklanki sera żółtego startego (tarka duże oczka),
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 2-3 łyżki jogurtu naturalnego (lub pół na pół jogurt – majonez),
- przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany, papryka słodka, zioła prowansalskie,
Mięso kroimy w równą kostkę (nie za drobno i nie za grubo) i oprószamy przyprawami.
Dodajemy resztę składników, wszystko razem mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy olej i nakładamy łyżką porcje masy (lekko je spłaszczamy na patelni łyżką),
Kotleciki smażymy, tak jak smaży się np. racuchy.
Kotleciki nie można zbyt szybko podrywać z patelni, aby przewrócić je na drugą stronę do obsmażenia, składniki muszą się spiec.
Usmażone kotleciki wykładamy najpierw na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, aby osączyć je z nadmiaru tłuszczu.
Smacznego