Kotleciki drobiowo – serowe (bez glutenu)

Posted by on 19 marca, 2015 in Dania obiadowe (bez glutenu), Gluten Free - Bez glutenu, Kulinaria, Smaczne Inspiracje

Kotleciki drobiowo – serowe (bez glutenu)

Kotleciki drobiowo – serowe, uczta dla wielbicieli kurczaka i żółtego sera.

Te kotleciki to też sposób na wykorzystanie małych kawałków mięsa, które zawsze się pojawiają przy podziale dużej porcji mięsa.

 

 

 

 

 

1_ Kotleciki drobiowo - serowe

Składniki:

  • około 200 – 250 g mięsa kurczaka,
  • 1 duże roztrzepane jajko,
  • 0,5 szklanki sera żółtego startego (tarka duże oczka),
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 2-3 łyżki jogurtu naturalnego (lub pół na pół jogurt – majonez),
  • przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany, papryka słodka, zioła prowansalskie,

 

Mięso kroimy w równą kostkę (nie za drobno i nie za grubo) i oprószamy przyprawami.

Dodajemy resztę składników, wszystko razem mieszamy.

Na patelni rozgrzewamy olej i nakładamy łyżką porcje masy (lekko je spłaszczamy na patelni łyżką),

Kotleciki smażymy, tak jak smaży się np. racuchy.

Kotleciki nie można zbyt szybko podrywać z patelni, aby przewrócić je na drugą stronę do obsmażenia, składniki muszą się spiec.

Usmażone kotleciki wykładamy najpierw na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, aby osączyć je z nadmiaru tłuszczu.

Smacznego