Dżem z jabłek na odwarze pektynowym z pigwy + etykiety na słoiki

Dżem z jabłkowych jesiennych spadów przygotowuję na odwarze pektynowym z pigwy, bo jabłka późnojesienne zawierają mniej pektyn, niż te wczesnowiosenne.
Będzie małe stężenie cukru, więc owoce będą w lekko skrzepłym syropie, konsystencja gęsto płynna.
Aromat pigwy jest bardzo intensywny, trudno uwierzyć że w dżemie nie ma samych owoców pigwy. Następnym razem dodam do tego dżemu jabłkowego na odwarze z pigwy – pomarańcze (sok i skórki), efekt będzie niemal identyczny jak w przypadku z „Dżemu z pigwy, jabłek i pomarańczy”.
Sok z cytryny nie tylko balansuje smak dżemu, ale również wpływa na żelowanie pektyn (odczyn kwaśny).
Poniżej zamieszczam etykiety na słoiki, gotowe do wydruku.
Składniki:
- 4 kg jabłek,
- 1 l. odwaru pektynowego z pigwy,
- sok z 0,5 cytryny,
- 1,5 kg cukru,
- 5- goździków,
Do gotującego się odwaru pektynowego z goździkami, wrzucamy obrane ze skórki i gniazd nasiennych jabłka.
Gotujemy tak długo, aż jabłka się rozpadną.
Można gotować je, aż tylko zmiękną i wtedy zmiksować je blenderem, ale mniej wody wtedy odparujemy, słabiej się całość zagęści. Odparowywanie gęstej pulpy jest trudniejsze.
Dodajemy cukier i sok z cytryny, chwilę całość podgrzewamy, aż dobrze się cukier rozpuści.
Sok z cytryny można dodać w większej ilości.
Gorący dżem nakładamy do wyparzonych słoiczków, pasteryzujemy.
Kliknij na wybraną etykietę, w nowym oknie wyszukiwarki pojawi się jej arkusz do wydruku.