Czekoladowe ciasteczka owsiane (bez glutenu)

Czekoladowe ciasteczka owsiane, tzw. ciastka brzydkie, ale bardzo dobre.
Intensywnie czekoladowe, słodycz równoważy wytrawny smak mąki gryczanej i kakao.
W składzie jest brązowy cukier muscovado, który nie tylko wzbogaca smak i aromat tych ciastek, ale stanowi zdrowszą alternatywą dla białego cukru. Bogactwo witamin i składników mineralnych, do tego niski indeks glikemiczny (IG35), czyli same zalety :-)
Składniki:
- 250g masła,
- 1 szkl. cukru muscovado,
- 2 jajka,
- 1 szkl. mąki gryczanej,
- 3 łyżki kakao,
- 1 szkl. płatków owsianych,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1/4 łyżeczki soli,
- 100g gorzkiej czekolady,
- 1 szklanka ziaren słonecznika lub posiekane orzechy.
Masło ucieramy z cukrem na gładką masę.
Dodajemy jajka, sól, kakao, mąkę z proszkiem do pieczenia i wszystko mieszamy na jednolitą masę.
Na końcu dodajemy posiekaną gorzką czekoladę, orzechy lub ziarna słonecznika.
Z masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i lekko dłonią je spłaszczamy.
Kulki wykładamy na wyłożona papierem do pieczenia blachę i pieczemy je około 15 minut w temp. 180st. C.
W czasie pieczenia ciastka większą nieco swoją objętość, a jak ich powierzchnia będzie lekko popękana są gotowe.
Upieczone ciastka można zdjąć z blachy jak lekko przestygną.
Świetnie smakują do kawy lub mleka. Smacznego :-)