Ćwikła z chrzanem + etykiety do wydruku

W dalszym ciągu w temacie przetworów – ćwikła z chrzanem. Buraki na sałatkę piekę w Garnku Rzymskim.
Kiedyś dodawałam do ćwikły z chrzanem ocet winny, w tej chwili dodaję tylko ocet balsamiczny. Smak wydaje mi się o wiele lepszy.
Poniżej zamieszczam etykiety na słoiki z ćwikłą do wydruku. Polecam Przepis Przepisy
Składniki:
- 1- 1,5 kg buraków czerwonych,
- 1 duży korzeń chrzanu,
- 0,5 szkl. octu winnego lub balsamicznego,
- 2 – 3 łyżki cukru,
- 2 szczypty cynamonu,
- sól, pieprz do smaku,
- 2 szczypty mielonego ziela angielskiego,
Garnek Rzymski moczymy w wodzie około 15 minut.
Buraki dokładnie myjemy pod bieżącą wodą, szorujemy szczoteczką.
Garnek Rzymski wykładamy papierem do pieczenia i układamy w nim buraki. Wstawiamy do zimnego piekarnika, pieczemy około 30 – 45 minut.
Obieramy ze skórki korzeń chrzanu, ścieramy na tarce (drobne oczka).
Ostudzone buraki obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
Wszystkie składniki razem mieszamy, doprawiamy.
Ćwikłę z chrzanem nakładamy do czystych, wyparzonych słoiczków, zamykamy zakrętką, pasteryzujemy tradycyjnie gotując słoiki w wodzie lub wygrzewamy je w piekarniku.
Uwagi:
- Większe buraki kroimy na pół, szybciej się upieką.
- Czasami przygotowuję ćwikłę z imbirem, ze względu na wyczuwalną goryczkę i bardzo ostry smak, świeżo starty imbir dodaję w niewielkiej ilości (5 cm kawałek korzenia imbiru na 1 kg buraków),
Kliknij na etykietę, w drugim oknie przeglądarki pojawi się wersja do wydruku.
Więcej przepisów na przetwory wraz z etykietami na słoiki można znaleźć na pod adresem