Bułki hamburgerowe

Posted by on 17 lutego, 2016 in Bez kategorii, Kulinaria, Smaczne Inspiracje

Bułki hamburgerowe

Bułki hamburgerowe – bułki które uwielbiają dzieci.

Miękkie, o gęstym miąższu, zachowujące na długo swoją świeżość.

Z tej porcji ciasta można otrzymać 32 bułki o średnicy około 8 – 10 [cm]

Pyszne :-)

 

1_ Bulki hamburgerowe

 

 

Składniki:

  • 50 g świeżych drożdży,
  • 1 kg mąki pszennej (+ 1 szklanka do prószenia stolnicy),
  • 1 łyżka soli,
  • ok. 0,5 l ciepłego mleka,
  • 5 jajek + 1 roztrzepane z odrobiną mleka do posmarowania bułek,
  • 3 łyżki cukru,
  • 200 g stopionego masła,
  • sezam lub kozieradka do oprószenia bułek,

 

Rozpoczynamy pracę nad bułkami od przygotowania zaczynu.

Drożdże mieszamy z łyżką cukru i odrobiną ciepłego mleka, całość oprószamy mąką, nakrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.

Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy resztę cukru, sól, 5 roztrzepanych jajek, stopione i wystudzone masło oraz wyrośnięty zaczyn.

Wyrabiamy ciasto, aż do momentu jak konsystencja jego będzie jednolita, nakrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (aż ciasto podwoi swoją objętość).

Wyrośnięte ciasto wykładamy na oprószoną mąką stolnicę, chwilę wyrabiamy i dzielimy na części.

Dzieląc tą porcję ciasta na 32 części otrzymamy bułki o średnicy około 8 [cm].

Z kawałków ciasta formujemy okrągłe bułeczki, wykładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawiamy na chwilę, aby znowu ciasto podrosło.

Przed włożeniem bułek do piekarnika smarujemy ich powierzchnię roztrzepanym jajkiem z odrobiną mleka i oprószamy sezamem lub kozieradką.

Bułki wstawiamy do nagrzanego do 200 st. C piekarnika (grzanie góra+dół)  lub 150 st. C z termoobiegiem, pieczemy około 15 minut aż powierzchnia bułek się zarumieni.

 

Uwagi:

  • upieczone, wystudzone bułki można zamrażać,
  • jeszcze lepsze wychodzą te bułki gdy ilość drożdży zmniejszy się do 20 g ale wtedy trzeba się liczyć ze sporym wydłużeniem czasu wyrastania ciasta (nawet do 8 godzin),