Bułki hamburgerowe

Bułki hamburgerowe – bułki które uwielbiają dzieci.
Miękkie, o gęstym miąższu, zachowujące na długo swoją świeżość.
Z tej porcji ciasta można otrzymać 32 bułki o średnicy około 8 – 10 [cm]
Pyszne :-)
Składniki:
- 50 g świeżych drożdży,
- 1 kg mąki pszennej (+ 1 szklanka do prószenia stolnicy),
- 1 łyżka soli,
- ok. 0,5 l ciepłego mleka,
- 5 jajek + 1 roztrzepane z odrobiną mleka do posmarowania bułek,
- 3 łyżki cukru,
- 200 g stopionego masła,
- sezam lub kozieradka do oprószenia bułek,
Rozpoczynamy pracę nad bułkami od przygotowania zaczynu.
Drożdże mieszamy z łyżką cukru i odrobiną ciepłego mleka, całość oprószamy mąką, nakrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy resztę cukru, sól, 5 roztrzepanych jajek, stopione i wystudzone masło oraz wyrośnięty zaczyn.
Wyrabiamy ciasto, aż do momentu jak konsystencja jego będzie jednolita, nakrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (aż ciasto podwoi swoją objętość).
Wyrośnięte ciasto wykładamy na oprószoną mąką stolnicę, chwilę wyrabiamy i dzielimy na części.
Dzieląc tą porcję ciasta na 32 części otrzymamy bułki o średnicy około 8 [cm].
Z kawałków ciasta formujemy okrągłe bułeczki, wykładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawiamy na chwilę, aby znowu ciasto podrosło.
Przed włożeniem bułek do piekarnika smarujemy ich powierzchnię roztrzepanym jajkiem z odrobiną mleka i oprószamy sezamem lub kozieradką.
Bułki wstawiamy do nagrzanego do 200 st. C piekarnika (grzanie góra+dół) lub 150 st. C z termoobiegiem, pieczemy około 15 minut aż powierzchnia bułek się zarumieni.
Uwagi:
- upieczone, wystudzone bułki można zamrażać,
- jeszcze lepsze wychodzą te bułki gdy ilość drożdży zmniejszy się do 20 g ale wtedy trzeba się liczyć ze sporym wydłużeniem czasu wyrastania ciasta (nawet do 8 godzin),