Bułka pszenna z pesto szpinakowym

Posted by on 13 października, 2010 in Bez kategorii, Garnek Rzymski, Pieczywo

Bułka pszenna z pesto szpinakowym

Zielono mi … czyli bułka zakręcona szpinakiem. Tost z tego pieczywa podany z białym serem, sałatką lub pieczonym mięsem smakuje wyśmienicie.

 

 

 

 

bulka-z-pesto_19_

 

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej tortowej,
  • 20 g świeżych drożdży,
  • 20 g cukru,
  • 25 g świeżego szpinaku,
  • 10 g orzechów pinii (lub laskowych)
  • 0,5 łyżeczki oliwy,
  • 1 ząbek czosnku,
  • ok 1/2 szklanki ciepłego mleka,
  • przyprawy: szczypta soli, kolorowy pieprz,
  • Garnek Rzymski pojemność 2,5 l

Drożdże rozcieramy z łyżeczką cukru, mieszamy z odrobiną ciepłego mleka, oprószamy mąką i odstawiamy do wyrośnięcia.
Pesto: Szpinak, czosnek, orzechy rozcieramy w moździerzu z oliwą i kilkoma ziarnami kolorowego pieprzu.
Mąkę przesiewamy i mieszamy z solą, wyrośniętym zaczynem i ciepłym mlekiem. Konsystencja ciasta nie może być zbyt rzadka, ciasto musi być raczej zwięzłe i elastyczne. Wyrobione ciasto dzielimy na dwie części, w jedną z nich wrabiamy pesto. Ciasto białe i zielone nakrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę do wyrośnięcia.

Garnek Rzymski tym razem bez pokrywki moczymy w wodzie ok 15 minut.

Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiamy i wałkujemy oddzielnie placek z ciasta białego i zielonego na szerokości 20 cm, grubość placka według własnego uznania. Nakładamy jeden placek na drugi i całość zwijamy w rulon.

Garnek Rzymski smarujemy wewnątrz dokładnie masłem i oprószamy wewnętrzne ścianki naczynia otrębami pszennymi.

Przekładamy ciasto do garnka, nacinamy jego powierzchnię i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na około 1 – 1,5 godziny.

Garnek Rzymski bez pokrywki wstawiamy do zimnego piekarnika, bułkę pieczemy w temp. 200 st C, około 25 – 30 minut. Upieczoną bułkę wykładamy na metalową kratkę do ostygnięcia.

 

 

bulka-z-pesto_3_

bulka-z-pesto_28_

 

 

bulka-z-pesto_11_

 

 

bulka-z-pesto_18_