Bułeczki supełki

Posted by on 11 stycznia, 2011 in Bez kategorii, Garnek Rzymski, Pieczywo

Bułeczki supełki
Bułeczki, które uwielbiają moje dzieci, jeszcze ciepłe znikają w okamgnieniu.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
9_Bu-25C5-2582eczki-psznne-supe-25C5-2582ki

 .
 .
Składniki:
  • 400 g mąki pszennej,
  • 1/4 szkl. cukru,
  • 25 g świeżych drożdży,
  • ok. 1/2 szkl. mleka,
  • 1 jajko,
  • 125 g masła,
  • 1 łyżka otrąb pszennych,
  • szczypta soli,
Garnek Rzymski pojemność 6,5 l


Drożdże rozcieramy z jedną łyżką cukru i mieszamy z ciepłym mlekiem. Całość oprószamy mąką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Jajko ucieramy z cukrem, aż masa będzie biała i puszysta.
Mąkę przesiewamy do miski, mieszamy z solą i otrębami. Dodajemy utarte z cukrem jajko, stopione masło, wyrośnięty zaczyn. Na końcu dodajemy ciepłe mleko – w ilości takiej, aby ciasto nie było zbyt rzadkie, ani zbyt gęste. Elastyczne, jednolite ciasto nakrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.
Garnek Rzymski wraz z pokrywką moczymy w wodzie około 10 minut.
Ciasto dzielimy na 8 równych części, z których formujemy wałeczki a następnie supełki.
Garnek Rzymski wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą.
Bułeczki układamy w garnku, smarujemy ich powierzchnię stopionym masłem lub oliwą i oprószamy makiem. Odstawiamy na około 20 minut do ponownego wyrośnięcia.
Garnek Rzymski wstawiamy do zimnego piekarnika, bułeczki pieczemy w temp. 200 st C, około 35 – 40 minut.
 .
.
.
1_Bu-25C5-2582eczki-psznne-supe-25C5-2582ki

.

.

3_Bu-25C5-2582eczki-psznne-supe-25C5-2582ki