Botwinka

Całą zimę czekam na świeże warzywa.
Botwinka – ulubiona wiosenna zupa mojej rodziny. Warzywa podsmażone na maśle, koperek i duża ilość słodkiej śmietanki sprawiają, że zupa według tego przepisu ma wyjątkowy smak. Charakterystyczny czerwony kolor ukazuje się, gdy zanurzymy łyżkę w zupie.

Składniki:
- 3 l rosołu mięsnego lub warzywnego,
- 1 pęczek botwinki (ok 300 – 350 g),
- 2 szt cebula średniej wielkości,
- 2 ząbki czosnku,
- 80 g bulwa selera,
- 100 g korzeń pietruszki (średniej wielkości 1 szt),
- 120 g marchewka (średniej wielkości 2 szt),
- 500 g por,
- ok 1kg młode ziemniaków,
- 80 g masła,
- 250 – 300 g śmietana 30 %,
- pęczek koperku,
- przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy.
Skórkę młodych ziemniaków dokładnie czyścimy pod bieżącą wodą szczoteczką i kroimy ziemniaki w kostkę. Następnie gotujemy je w rosole razem z 3 ziarnami ziela angielskiego i liściem laurowym.
Cebulę i czosnek obieramy i drobno kroimy. Obrany seler, korzeń pietruszki, marchewkę ścieramy na tarce (duże oczka).
Na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy cebulę, czosnek i starte warzywa. Na końcu dodajemy pokrojoną botwinkę i pora. To wszystko razem chwilę na patelni podsmażamy, aż warzywa lekko zmiękną. Dodajemy śmietanę i doprawiamy do smaku.
Gdy ziemniaki gotowane w rosole będą półtwarde, przekładamy warzywa z patelni do rosołu. Wszystko razem na małym ogniu jakiś czas gotujemy. Na końcu dodajemy drobno pokrojony koperek. I gotowe, możemy napełniać ceramiczne czarki.