Bezglutenowe korzenne ciasto z bananami i czekoladą

Ciasto świetne do kawy, jako przekąska na wycieczce, czy drugie śniadanie dla dzieci do szkoły (w wersji bez rumu).
Polecam serdecznie :-)
Składniki:
- 200 g mąki kukurydzianej
- 100 g mąki ryżowej
- 100 g skrobi kukurydzianej
- 200 g cukru
- 3 jajka
- 0,5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- 3 łyżeczki cynamonu
- 0,5 łyżeczki mielonego imbiru
- 0,5 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
- 0,5 łyżeczki mielonych goździków
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 4 łyżki mielonego siemienia lnianego
- 0,5 szklanki gorącej wody
- 100 g oliwy z oliwek
- garść suszonej żurawiny
- 2 łyżki rumu
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii lub cukru waniliowego
- 2 duże banany (ok. 300 g)
- 100 g gorzkiej czekolady
Nasączenie ciasta:
- 3 łyżki rumu
Polewa czekoladowa:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 1 łyżka masła
- 3 łyżki mleka
Garnek Rzymski moczymy w wodzie ok. 15 minut.
Żurawinę zalewamy 2 łyżkami rumu.
Siemię lniane mieszamy na jednolitą masę z gorącą wodą, odstawiamy do napęcznienia i do ostygnięcia.
Cukier, jajka, oliwę i przyprawy miksujemy na jednolitą masę.
W misce mieszamy mąkę kukurydzianą, ryżową, skrobię, proszek do pieczenia i sodę.
Jajka z przyprawami i mieszaninę mąk razem mieszamy. Dodajemy żurawinę z rumem w którym się moczyła i posiekaną grubo czekoladę.
Na samym końcu dodajemy pokrojone w kostkę banany (banany nie mogą być zbyt drobno pokrojone), delikatnie mieszamy z masą.
Namoczony Garnek Rzymski wykładamy papierem do pieczenia, a na niego wykładamy ciasto.
Garnek nakrywamy pokrywką i wkładamy do zimnego piekarnika. Ciasto pieczemy około 45 minut, w temperaturze 180 stopni C. Gorący garnek wykładamy na drewnianą deskę.
Ostudzone ciasto nasycamy 3 łyżkami rumu.
Przygotowujemy polewę czekoladową. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z masłem i mlekiem. Jednolitą masą pokrywamy powierzchnię ciasta.
Uwagi:
- w wersji dla dzieci żurawiny moczymy w naprze z herbaty lub gorącej wodzie,
- jeśli ciasto zabieramy ze sobą na wycieczkę, czy do szkoły lepiej go nie nasączać po upieczeniu,
- ciasto po upieczeniu ma popękaną skórkę, aby polewa czekoladowa na nim się pięknie układała, polewę trzeba nałożyć dwukrotnie, pierwsza warstwa – polewa bardziej płynna z większą zawartością mleka, ładnie wypełnia nierówności ciasta, druga warstwa bardziej gęsta, dekoracyjna,
- skrobię kukurydzianą można zastąpić skrobią ziemniaczaną, ale nie może tej drobnej mąki zabraknąć w składzie,
- świetnym dodatkiem do tego ciasta są grubo posiekane orzechy laskowe (1 garść),