Babeczki z owocami w wafelkowych miseczkach

Papilotki do muffinek to bardzo praktyczny wynalazek, ale bardzo często pyszne ciasto trudno oderwać od papieru. Kuszące jest … gdyby można było foremkę zjeść razem z ciasteczkiem ;-)
Wafelkowe miseczki, kubeczki fantastycznie do tego się nadają.
Tym razem napełniliśmy je ciastem z podgotowanymi na półtwardo owocami pigwy, mogą też być twarde jabłka lub gruszki. Świetne jako drugie śniadanie w szkole, czy na wycieczce. Polecam
Składniki:
- 2 całe duże jajka,
- 0,5 – 1 szkl. cukru,
- 1 cukier waniliowy,
- 1 szkl. mąki pszennej,
- 1,5 szkl. mąki pszennej razowej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 0,5 szkl. orzechów włoskich,
- 1 łyżka octu balsamicznego,
- 0,5 szkl. oleju,
- 0,5 szkl. mleka,
- 6 szt twardych jabłek, gruszek lub owoców pigwy- pokroić w kostkę (6 szt.),
- 0,5 łyżeczki cynamonu,
- 6 szt. miseczki waflowe (wymiary wys. 5,5 cm, śr. górna 10 cm oraz średnica dolna 6 cm),
Owoce obieramy ze skórki, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w grubą kostkę.
Jajka miksujemy z cukrem, dodajemy resztę składników, na końcu dodajemy pokrojone owoce i orzechy.
Napełniamy wafelkowe miseczki ciastem do 3/4 ich wysokości i pieczemy ok. 40 min w temp. 200 st. C.
Polewa czekoladowa: Rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub mikrofalówce 100g czekolady gorzkiej z 1 łyżka masła i 1 łyżką mleka, całość mieszamy i gotową polewą dekorujemy upieczone ciasto.
Smacznego :-)
Uwagi:
- po napełnienu wafelkowych miseczek ciastem, od razu wstawiamy je do piekarnika,
- jeśli nagrzejemy piekarnik przed wstawieniem babeczek, od razu ścina się powierzchnia ciasta i z czasem ciasto nierówno rośnie,