Aromatyczny kurczak pieczony z ryżem i soczewicą (bez glutenu)

Aromatyczny kurczak pieczony z ryżem i soczewicą, to przysmak inspirowany kuchnią indyjską.
To połączenie ryżu i soczewicy może początkowo wydawać się dziwnym pomysłem, ale temat wart jest jak najbardziej uwagi, razem tworzą coś nowego, wyjątkowego.
Na bazie tej mieszanki pieczonego ryżu z soczewicą można przygotować pyszne kotleciki, czy gołąbki wegetariańskie.
Polecam w tym daniu zastosowanie samodzielnie przygotowanej przyprawy do kurczaka, zapewniam że smak upieczonej potrawy, zrekompensuje dodatkową pracę.
Składniki:
- Kurczak 1,7 kg,
- 3 – 4 łyżeczki samodzielnie przygotowanej przyprawy do kurczaka (przepis),
- ok. 2 łyżki oliwy lub masła klarowanego,
- 5 – 6 łyżek jogurtu naturalnego,
- 1 szkl. brązowego ryżu lub ryżu paraboiled,
- 1 szkl. czerwonej soczewicy,
- 2 szkl. rosołu,
- 1,4 łyżeczki cynamonu,
- szczypta kardamonu,
- 1 średniej wielkości cebula,
- 2 szkl. rosołu,
Garnek Rzymski Dafi pojemność 6 l
Garnek rzymski moczymy w wodzie przez 15 minut.
Kurczaka myjemy pod zimną, bieżącą wodą, osuszamy papierowym ręcznikiem. Odcinamy końcówki skrzydełek lub całe skrzydełka, rozcinamy na pół lub mniejsze części.
2-3 łyżeczki samodzielnie przygotowanej przyprawy do kurczaka mieszamy w kokilce z gorącym masłem lub oliwą i nacieramy tą emulsją kurczaka.
Następnie pokrywamy cienko wierzch kurczaka jogurtem naturalnym (można też wymieszać przyprawy z jogurtem i tą mieszanką posmarować kurczaka).
Tak, przygotowanego kurczaka odstawiamy na minimum 1 godzinę do lodówki.
Soczewicę zalewamy wodą, tak aby tylko ją zakryć i gotujemy na półtwardo.
Na patelni podsmażamy na łyżeczce masła klarowanego, drobno pokrojoną cebulę.
Dodajemy ryż i podsmażamy go tak długo, aż ziarna będą mieć biały, mleczny kolor.
Zalewamy ryż rosołem stopniowo. W trakcie dodajmy dodajemy cynamon, kardamon.
Jak ryż wchłonie cały płyn, mieszamy go z podgotowaną soczewicą.
Namoczony Garnek Rzymski wykładamy papierem do pieczenia, na dno wykładamy ryż z soczewicą, a na wierzchu układamy kurczaka.
Nakrywamy garnek pokrywką, wstawiamy go do zimnego piekarnika. Pieczemy w temperaturze 200 st. C ok. 1 godzinę. Po godzinie kurczak jest już mięciutki, jeśli lubimy jak mięso samo odchodzi od kości, wydłużamy czas pieczenia. Na koniec zdejmujemy pokrywkę, włączamy tylko górną grzałkę piekarnika i rumienimy powierzchnię kurczaka.
Upieczoną soczewicę z ryżem przed wyłożeniem na talerze warto wymieszać z łyżką masła dla smaku i lekko kremowej konsystencji.
Uwagi:
- można podwyższyć temperaturę pieczenia i tym samy skrócić czas obróbki termicznej, ale trzeba zwrócić wcześniej uwagę jakie jest zalecenie producenta „papieru do gotowania i pieczenia” którym wyłożyliśmy garnek odnośnie max temperatury stosowania, jeśli ją przekroczymy papier staje się kruchy a konsekwencji nie będzie spełniał swojej funkcji,