Zupa z dyni

Posted by on 21 września, 2011 in Dania obiadowe (bez glutenu), Gluten Free - Bez glutenu, Kulinaria, Smaczne Inspiracje

Zupa z dyni

Gęsta, rozgrzewająca, kremowa zupa z dyni. Szybka w przygotowaniu. Doskonała na coraz chłodniejsze, jesienne dni.

 

Przepis Przepisy

 

Składniki:

  • 1 kg dyni,
  • 2 duże cebule,
  • 4 łodygi selera naciowego,
  • 0,5 kg ziemniaków,
  • 4 łyżki oliwy,
  • 2 l bulionu,
  • przyprawy: sól, pieprz kolorowy, czosnek granulowany, gałka muszkatołowa,imbir,
  • dodatki: pestki dyni, szczypiorek, olej z pestek dyni, śmietana, grzanki lub groszek ptysiowy.

Na patelni rozgrzewamy oliwę. Obieramy cebulę, kroimy i podsmażamy ją na rozgrzanej oliwie.

Dynię myjemy, wydrążamy pestki i kroimy w grubą kostkę, przekładamy na patelnię z cebulą.

Ziemniaki obieramy i pokrojone w kostkę podgrzewamy na patelni z cebulą i dynią. Na końcu dodajemy pokrojony seler naciowy. Całość zalewamy bulionem i gotujemy tak długo, aż warzywa zmiękną.

Warzywa przecieramy przez sito lub miksujemy. Pod koniec gotowania zupę doprawiamy do smaku – solą, świeżo zmielonym kolorowym pieprzem, czosnkiem granulowanym i odrobiną świeżo startej gałki muszkatołowej, imbirem.

Zupę wlewamy do ceramicznych czarek, tuż przed podaniem można ją posypać podsmażonymi na suchej patelni pestkami dyni i drobno pokrojonym szczypiorkiem lub natką pietruszki.

Uwaga:

  • Jesienny stół rozweseli ceramiczna waza z zupą nakryta górną częścią dyni  lub każda czarka , jeśli mieliśmy do dyspozycji kilka małych dyń (zdjęcie poniżej),
  • Zupę z dyni też podać z dodatkiem: słodkiej śmietanki, skropioną olejem z pestek z dyni, posypaną startym żółtym serem lub z dodatkiem groszku ptysiowego albo grzanek.
  • Zupę można zapiekać w żaroodpornych czarkach pod pierzyną z ciasta francuskiego,
  • Można też tą zupę przyrządzić na słodko.

 

 

2_Zupa-z-dyni

3_Zupa-z-dyni