Zebra, ciasto czekoladowo – waniliowe (bez glutenu)

Posted by on 9 października, 2015 in Bez kategorii, Ciasta i desery (bez glutenu), Gluten Free - Bez glutenu, Kulinaria, Smaczne Inspiracje

Zebra, ciasto czekoladowo – waniliowe (bez glutenu)

Zebra, czyli ciasto czekoladowo – waniliowe.

Wilgotne, lekkie,  intensywnie czekoladowe ciasto.

Często do niego powracam, znika w okamgnieniu.

 

 

 

 

 

2_ Ciasto czekoladowo waniliowe _ bez glutenu

 

Składniki:

  • 100 g stopionego masła,
  • 100 g gorzkiej czekolady (bez glutenu),
  • 5 dużych jajek,
  • 125 g cukru,
  • 120 g skrobi kukurydzianej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia (bez glutenu),
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii (lub 1 łyżka cukru waniliowego),
  • szczypta soli,

 

Forma okrągła o Ø 26 [cm]

lub Keksówka 23 x 12,5 [cm]

 

Żółtka jaj ubijamy z cukrem aż będą białe, następnie dodajemy stopniowo wystudzone stopione masło oraz skrobię kukurydzianą wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

Jeśli masa jest bardzo gęsta można dodać odrobinę wody lub mleka.

Masę dzielimy na pół i rozlewamy do dwóch misek.

Do jednej miski dodajemy stopioną w kąpieli wodnej czekoladę, do drugiej ekstrakt waniliowy.

Białka jaj ubijamy ze szczyptą soli, ubitą pianę dzielimy na pół i mieszamy z przygotowanymi wcześniej porcjami ciasta.

Formę do pieczenia smarujemy masłem i oprószamy skrobią kukurydzianą lub wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy do niej fantazyjnie masę czekoladową i waniliową.

W formie można te masy  wymieszać patyczkiem lub widelcem, można też na środek formy wylewać po trochu na przemian obie masy, w ten sposób powstaną regularne barwne pasy.

Ciasto pieczemy około 40 – 45 minut w temp. 180 st. C i gotowe. Smacznego :-)

 

7_ Ciasto czekoladowo waniliowe _ bez glutenu

 

6_ Ciasto czekoladowo waniliowe _ bez glutenu

 

1_ Ciasto czekoladowo waniliowe _ bez glutenu