Zebra, ciasto czekoladowo – waniliowe (bez glutenu)
Zebra, czyli ciasto czekoladowo – waniliowe.
Wilgotne, lekkie, intensywnie czekoladowe ciasto.
Często do niego powracam, znika w okamgnieniu.
Składniki:
- 100 g stopionego masła,
- 100 g gorzkiej czekolady (bez glutenu),
- 5 dużych jajek,
- 125 g cukru,
- 120 g skrobi kukurydzianej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia (bez glutenu),
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii (lub 1 łyżka cukru waniliowego),
- szczypta soli,
Forma okrągła o Ø 26 [cm]
lub Keksówka 23 x 12,5 [cm]
Żółtka jaj ubijamy z cukrem aż będą białe, następnie dodajemy stopniowo wystudzone stopione masło oraz skrobię kukurydzianą wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Jeśli masa jest bardzo gęsta można dodać odrobinę wody lub mleka.
Masę dzielimy na pół i rozlewamy do dwóch misek.
Do jednej miski dodajemy stopioną w kąpieli wodnej czekoladę, do drugiej ekstrakt waniliowy.
Białka jaj ubijamy ze szczyptą soli, ubitą pianę dzielimy na pół i mieszamy z przygotowanymi wcześniej porcjami ciasta.
Formę do pieczenia smarujemy masłem i oprószamy skrobią kukurydzianą lub wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy do niej fantazyjnie masę czekoladową i waniliową.
W formie można te masy wymieszać patyczkiem lub widelcem, można też na środek formy wylewać po trochu na przemian obie masy, w ten sposób powstaną regularne barwne pasy.
Ciasto pieczemy około 40 – 45 minut w temp. 180 st. C i gotowe. Smacznego :-)