Żeberka w marynacie pomidorowo – śliwkowej
Żeberka w marynacie pomidorowo – śliwkowej, rewelacyjny smak.
Pyszna marynata, która po dłuższym gotowaniu może też służyć, jako sos na ciasto do pizzy, czy do makaronu.
Ilość marynaty, według podanych poniżej proporcji, starcza na zamarynowanie nawet podwójnej porcji mięsa.
Składniki:
- 1 kg żeberek wieprzowych,
- 1 średniej wielkości cebula,
- 1-2 ząbki czosnku,
- 400 g pomidorów krojonych świeżych lub z puszki,
- 1 łyżeczka musztardy (ja użyłam sarepskiej),
- 4 łyżki powideł śliwkowych,
- 5 łyżek miodu,
- 2 łyżki octu balsamicznego,
- 2-3 małe papryczki chili peperoncini,
- 1 łyżeczka suszonej bazylii,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- sól, pieprz do smaku,
Garnek Rzymski Dafi pojemność 2,5 litra
Cebulę, czosnek kroimy drobno i podsmażamy na oliwie z odrobiną masła, dodajemy pomidory.
Gotujemy tak długo, aż odparuje się nadmiar wody, dodajemy resztę składników, chwilę to wszystko razem gotujemy. Marynata gotowa.
Żeberka dzielimy na porcje i zanurzamy je w marynacie, odstawiamy do lodówki najlepiej do następnego dnia.
Garnek Rzymski moczymy w wodzie 15 minut.
Namoczony garnek wykładamy „papierem do gotowania i pieczenia”, wykładamy mięso.
Nakrywamy garnek pokrywką i wstawiamy go do zimnego piekarnika.
Żeberka pieczemy w temperaturze około 200 – 210 st. C., czas 1,5 – 2 godziny.
Garnek rzymski przepisy