Zapiekane cannelloni

Posted by on Listopad 21, 2016 in Bez kategorii, Garnek Rzymski, Mięso

Zapiekane cannelloni

Dziś na obiad proponuję zapiekane makaronowe rurki cannelloni, nadziewane mięsem i warzywami, otulone sosem pomidorowym i beszamelowym, pod pierzynką z sera żółtego.

Do przygotowania tej zapiekanki właściwie powinnam użyć płatów makaronu lasagne i by było na pewno: szybko, prosto, równo i … nudno.

A ma być zabawnie i ciekawie, dlatego zapiekałam nadziane rurki makaronowe w pionie, powierzchnia gotowej zapiekanki przypominała powierzchnię czerwonej planety.

Było ciekawie i pysznie. Polecam :-)

 

3_-zapiekanka-nadziewane-callenoi

 

Składniki:

  • 1 kg mięsa mielonego z indyka,
  • 500 g makaron Cannelloni (ja użyłam 48 rurek o długości 11 cm)
  • 1 duża marchew,
  • 1 duży korzeń pietruszki,
  • kawałek selera,
  • kawałek pora,
  • 1 duża cebula,
  • 1/2 główki czosnku,
  • 1 szkl. posiekanych migdałów lub orzechów (można pominąć),
  • 0,5 szklanki słonego twardego sera (np. parmezan),
  • 3 szkl. sera żółtego startego na dużych oczkach (ja użyłam sera wędzonego),
  • tłuszcz: masło, olej,

Sos pomidorowy:

  • 1,5 kg przecieru pomidorowego (passata),
  • 1 duża cebula,
  • 1/2 główki czosnku,
  • sól, pieprz, 1-2 łyżki cukru,
  • tłuszcz: masło, olej,

Sos beszamelowy:

  • 100 g masła,
  • 1 żółtko jajka,
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • 700 ml zimnego mleka,
  • pieprz, gałka muszkatołowa,

 

Garnek Rzymski Dafi pojemność 6 l

 

Na patelni rozgrzewamy masło i olej (3-4 łyżki)  i na tym podsmażamy mielone mięso, aż do momentu jak się lekko zarumieni, ważne żeby mięso w trakcie podsmażania rozdzielać łyżką na małe kawałki, wtedy będzie łatwiej nadziewać makaronowe rurki.

Mięso musi być podsmażone, miejscami rumiane a z patelni musi być odparowany nadmiar wilgoci, dopiero wtedy można dodać na patelnię warzywa, mają się one krótko podsmażyć a nie ugotować.

Do podsmażonego mięsa dodajemy 1 drobno posiekaną cebulę i czosnek. Starte na tarce (duże oczka) warzywa seler, marchew, pietruszkę oraz pokrojony w kostkę por. Warzywa z mięsem mają się lekko podsmażyć. Całość na końcu doprawiamy pieprzem i tartym słonym serem (parmezanem).

W tym samym czasie w rondlu przygotowujemy sos pomidorowy.

 

Sos pomidorowy

Rozgrzewamy w garnku łyżkę masła z 1 łyżką oleju i podsmażmy drobno pokrojoną cebulę i czosnek, na końcu dodajemy przecier pomidorowy. Jakiś czas to wszystko razem gotujemy, doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną cukru, aby zrównoważyć kwaśny smak pomidorów.

Pozostał jeszcze do przygotowania jasny sos.

 

Sos beszamelowy

Na osobnej patelni rozgrzewamy masło uważając, aby się nie przypaliło i dodajemy mąkę, cały czas energicznie mieszając.

Tak powstanie zasmażka, do której wlewamy stopniowo zimne mleko, dodajemy żółtko i energicznie mieszamy, aż osiągniemy jednolitą konsystencję.

Całość podgrzewamy tak długo aż masa zgęstnieje. Na końcu doprawiamy pieprzem i gałką muszkatołową.

 

Garnek Rzymski z pokrywką moczymy około 15 minut w wodzie. Dno garnka wykładamy papierem do pieczenia.

 

Rurki cannelloni przy pomocy małej łyżeczki nadziewamy farszem mięsno-warzywnym w całości lub tak do 3/4 długości i układamy je w garnku pionowo.

Sos pomidorowy wlewamy powoli do wnętrza rurek, a następnie sos beszamelowy.

Całość oprószamy startym na tarce (duże oczka) serem wędzonym.

 

Garnek Rzymski nakrywamy pokrywką i wstawiamy do zimnego piekarnika. Zapiekankę pieczemy w temp 170 st. C około 1,5 godz.

Smacznego :-)

 

 

Uwagi:

  • rurki cannelloni o długości 11 – 11,5 cm bez problemu mieszczą się w pionie zarówno w Garnku Rzymskim Dafi o pojemności 2,5 jak i 6 litrów nie dotykając pokrywki,
  • rurki cannelloni w tej zapiekance nadziewamy surowe, dzięki temu są sztywne łatwo się je nadziewa farszem,
  • do napełniania rurek sosami najlepiej użyć dzbanka z dzióbkiem, sos z nich wypłynie ale w pierwszej kolejności musi napełnić wnętrze rurek,
  • jeśli w czasie nalewania sosu rurki się przewrócą nic nie szkodzi surowy makaron na tym etapie jest sztywny, można rurkę szybko podnieść ułożyć tak jak należy w garnku,
  • nie ma co się obawiać że z wierzchu makaron się ususzy, będzie niedogotowany, twardy, bo tak się nie stanie, dzięki dużej zawartości sosu w zapiekance i pieczeniu w atmosferze pary wodnej,
  • w dużym Garnku Rzymskim Dafi pojemność 6,5 l można zmieścić jeszcze więcej makaronu niż ja użyłam, wypełniając boki, to jest zapiekanka na dużą biesiadę (swoją zapiekaną nakarmiłam 9 głodnych dorosłych osób, wypełniając makaronem jeszcze boki można zaprosić do biesiady jeszcze więcej osób),
  • dla Garnka Rzymskiego Dafi o pojemność 2,5 l proporcje podane składników należy zmniejszyć o połowę,

 

 

Na zdjęciu:

Talerz prostokątny Koplan 29,5 x 20 (cm)

1_-zapiekanka-nadziewane-callenoi

 

 

2_-zapiekanka-nadziewane-callenoi

Nadziane farszem rurki cannelloni, napełniamy sosem pomidorowym a następnie beszamelowym, a całość na końcu oprószamy startym na tarce żółtym serem

 

 

4_-zapiekanka-nadziewane-callenoi

 

 

7_-zapiekanka-nadziewane-callenoi