O Garnku Rzymskim cz.2

Posted by on Październik 3, 2013 in Garnek Rzymski, O Garnku Rzymskim

O Garnku Rzymskim cz.2
  • Jak zabezpieczyć ceramiczny Garnek Rzymski nieszkliwiony przed zabrudzeniem podczas pieczenia?
  • Jaki wybrać papier do pieczenia?

 

 

 

 

 

1_-jak-zabezpieczy-C4-87-garnek-_-papier

  • Jak zabezpieczyć ceramiczny Garnek Rzymski nieszkliwiony przed zabrudzeniem podczas pieczenia?

Wnętrze Garnka Rzymskiego nieszkliwionego (dolną wewnętrzną część), można wyłożyć tzw. papierem do pieczenia i gotowania.

Dzięki temu wytapiający się np. z mięsa sok, nie będzie skapywał bezpośrednio na powierzchnie garnka, ale na papier, tym samym łatwiejsze będzie utrzymanie garnka w czystości. Barwny sok z warzyw np. buraków, też nie będzie miał szansy zabrudzić powierzchni, nie powstaną trudne do wyczyszczenia barwne plamy, tak więc czyszczenie garnka można ograniczyć do minimum.

  • Jaki wybrać papier do pieczenia?

Najlepiej wybrać ten papier do pieczenia i gotowania, który z dwóch stron zabezpieczony jest warstwą silikonu, bo w Garnku Rzymskim działanie na papier cieczy jest z dwóch stron, z jednej strony para wodna uwalnia z porów garnka w trakcie pieczenia, a z drugiej para wodna i wyciekający z pieczonej potrawy sok.

Przy wyborze papieru do wyłożenia garnka warto również zwrócić uwagę do jakich temperatur maksymalnie jest on dedykowany. Nie można przekraczać maksymalnej temperatury stosowania jaką określił producent papieru.

czytaj więcej<<