Wątróbka z cebulką (bez glutenu)

Posted by on Grudzień 4, 2015 in Dania obiadowe (bez glutenu), Gluten Free - Bez glutenu, Kulinaria, Mięsa i wędliny (bez glutenu), Smaczne Inspiracje

Wątróbka z cebulką (bez glutenu)

Przyrządzenie wątróbki wydawałoby się taką prostą czynnością, a jednak mam wrażenie że tylko moja Mama przygotowuje ją poprawnie.

Jest delikatna, mięciutka,  wręcz słodka, po prostu rozpływa się w ustach :-)

W przepisie nie podałam proporcji składników, jedyną proporcją jest stosunek masy wątróbki do masy cebuli (1:1), cebulki jest sporo.

Mój wkład w przepis Mamy to skrobia kukurydziana, uważam że o wiele lepiej się tu sprawdza niż mąka pszenna.

 

1_ Watrobka z cebulka _ bez glutenu

Składniki:

  • wątróbka drobiowa,
  • cebula,
  • mleko,
  • cebula,
  • skrobia kukurydziana,
  • sól,
  • olej lub oliwa do smażenia + łyżka masła (dla smaku),

 

Wątróbkę myjemy pod zimną bieżącą wodą i dokładnie osuszamy papierowym ręcznikiem.

Przekładamy wątróbkę do pojemnika z pokrywką i zalewamy mlekiem, tak aby mleko zupełnie zakrywało jej powierzchnię.

Pojemnik nakrywamy pokrywką i wstawiamy go do lodówki na 24 godziny, marynujemy.

Następnego dnia wątróbkę odsączamy z mleka na sicie, osuszamy papierowym ręcznikiem, kroimy na mniejsze kawałki (na pół lub na 3 części, nie za drobno).

Kawałki wątróbki obtaczamy w skrobi kukurydzianej, otrzepujemy z nadmiaru skrobi, musi być cienka warstwa.

Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i smażymy z każdej strony kawałki wątróbki, powierzchnia musi się zrumienić.

Cebulę kroimy w piórka.

Podsmażoną wątróbkę wykładamy na półmisek, a na tą samą patelnię od razu wykładamy pokrojoną cebulę, podsmażamy ją tak długo aż zmięknie. Nie można patelni myć w międzyczasie, dzięki temu cebula wchłonie cały smak pozostały po wątróbce.

Solimy cebulę, chwilę mieszamy a następnie wykładamy na patelnię wcześniej przygotowaną wątróbkę. Całość chwilę razem podgrzewamy, mieszamy i gotowe.

Smacznego :-)

 

 

Uwaga!!!

  • Solimy tylko cebulę, posolona wątróbka robi się twarda, niesmaczna.