Uprawa rzeżuchy w skorupkach jaj

Posted by on 18 kwietnia, 2011 in Smaczne Inspiracje, Zrób to sam

Uprawa rzeżuchy w skorupkach jaj
Rzeżucha – bez niej trudno sobie wyobrazić przygotowania do Świąt i wielkanocne śniadanie. 
Zadowolone buzie dzieci obserwujące kiełkowanie ziarenek i pogoń za światłem małych roślinek … :-)

 

 

 

2_Rze-25C5-25BCucha-w-skorupce-jajka1 

Składniki:

  • nasiona rzeżuchy,
  • skorupka jajka,
  • kieliszek na jajko,
  • kawałek waty lub kosmetyczne płatki bawełniane,
  • woda.

Wnętrze skorupki jajka wykładamy watą. Watę zwilżamy wodą i rozsypujemy na niej w miarę możliwości równomiernie nasiona rzeżuchy. Przez kolejne dni należy zraszać nasiona wodą.
Po dwóch dniach rzeżucha zaczyna kiełkować.

Skorupki jaj można przyozdobić malunkiem. Dzieci malują śmieszne oczka, po tygodniu buźka z oczkami będzie mieć cudną zieloną czuprynkę :-)
To pomysł na wesołą dekorację świątecznego stołu i przedświąteczną zabawę dla najmłodszych.

 

 

8_Rze-25C5-25BCucha-w-skorupce-jajka
6_Rze-25C5-25BCucha-w-skorupce-jajka