Świąteczny sernik krakowski (bez glutenu)

Posted by on Grudzień 17, 2014 in Bez kategorii, Ciasta i desery (bez glutenu), Gluten Free - Bez glutenu, Kulinaria, Smaczne Inspiracje

Świąteczny sernik krakowski (bez glutenu)

Sernik krakowski, od lat jest stałym elementem moich uczt świątecznych. Gęsty, delikatny, śmietankowy, pachnący wanilią.

Na święta Bożego Narodzenia jego powierzchnię zdobi charakterystyczna kratka, a na Wielkanoc jego powierzchnia radośnie się zieleni, dzięki dodatkowi soku z młodej pokrzywy lub szpinaku.

W tym roku ciasto kruche obecne w tym serniku jest w wersji bezglutenowej, to samo sprawdzone ciasto, które przygotowuję na szarlotkę. Proporcje ciasta w przepisie są na dużą rodzinną blaszkę.

 

 

1_ Bezglutenowy sernik krakowski

 

 

Składniki:

Ciasto kruche

  • 1,5 szkl. mąki kukurydzianej,
  • 1,5 szkl. mąki ryżowej,
  • 0,5 szkl. skrobi kukurydzianej,
  • 3 jajka,
  • 250 g masła,
  • 1 łyżka płynnego miodu, syropu z mniszka lekarskiego lub 0,5 łyżeczki syropu glukozowego,
  • 0,5 szklanki cukru,
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii lub cukru wanilinowego,

Masa serowa:

  • 1 kg zmielonego białego sera (ser biały 3 krotnie zmielony),
  • 5 jajek,
  • 50 g masła,
  • 100 ml śmietany 30%,
  • 250 g cukru pudru,
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżka esencji waniliowej lub cukier/aromat wanilinowy,

Foremka 38 x 26,5 [cm]

 

Przygotowanie spodu ciasta kruchego

Wszystkie mąki i cukier,  siekamy ze schłodzonym masłem. Dodajemy resztę składników, wyrabiamy na jednolitą masę. Dzielimy ciasto na dwie równe części.
Jedną część rozwałkowujemy na papierze do pieczenia, z papierem przekładamy do formy, podpiekamy w piekarniku, aż się lekko zarumieni (200 st. C około 10 – 15 minut lub 150 st. C z włączonym termoobiegiem).

Przygotowanie masy serowej

Masło ucieramy z cukrem i dodajemy po jednym żółtku. Dodajemy stopniowo po łyżce śmietanę i biały ser. Następnie dodajemy esencję waniliową oraz mąkę ziemniaczaną.
Na samym końcu dodajemy ubite na sztywno białka jaj, delikatnie mieszamy całość łyżką. Masę serową wykładamy na podpieczony spód.

Przygotowanie wierzchniej warstwy ciasta kruchego

Drugi placek ciasta rozwałkowujemy na papierze do pieczenia, dokładnie na taka wielkość, jaka pokryje placek (można sobie pomóc i odrysować ołówkiem foremkę na papierze do pieczenia), jeśli chcemy z tego ciasta wykonać charakterystyczną kratkę na cieście, należy je teraz naciąć po skosie w paski o szerokości około 5 [cm].
Papier z rozwałkowanym ciastem przenosimy do szuflady chłodzącej zamrażalnika. Wciskam opcję „quick freeze” i po 5 minutach mamy zamrożony blat ciasta.
Przykładam zamrożony  płat ciasta do powierzchni już rozłożonej w foremce masy serowej, ściągamy papier i całość wstawiam do piekarnika, lub układam paski ciasta w kratkę na powierzchni masy serowej.

Po 60 minutach pieczenia w temp. 180 st. C (150 st. C z włączonym termoobiegiem), gdy powierzchnia jest rumiana, ciasto jest gotowe.

Ostudzone ciasto polewamy lukrem zrobionym z cukru pudru i śmietany 30%.

Uwagi:

  • z serów białych w wiaderkach tylko ten z Piątnicy się w tym serniku sprawdza, inne są zbyt wodniste,
  • gdy powierzchnia ciasta zbyt szybko się spieka, za bardzo rumieni, można nakryć ciasto spożywczą srebrną folią podczas pieczenia,
  • jeśli chcemy zabarwić ciasto np. na zielono można wykorzystać barwniki spożywcze lub sok z młodej pokrzywy lub szpinaku, ale warto go najpierw odparować z nadmiaru wody, aby uzyskać odpowiednią intensywność koloru a jednocześnie nie wprowadzić zbyt dużo wody do ciasta,

 

3_ Bezglutenowy sernik krakowski

 

 

 

5_ Bezglutenowy sernik krakowski