Świąteczny indyk pieczony

Posted by on Kwiecień 16, 2011 in Garnek Rzymski, Mięso

Świąteczny indyk pieczony

Bez względu na to, czy planujemy świąteczny zjazd rodzinny, spotkanie z przyjaciółmi, czy otwarcie np. sezonu kajakowo – pontonowego na Bobrze, ta porcja mięsa zadowoli większą grupę smakoszy i głodomorów ;-)
Garnek Rzymski zapewnia soczystość mięsa i wydobywa jego naturalny smak. W nawale licznych obowiązków związanych z przygotowaniem dużego obiadu, Garnek Rzymski to doskonałe rozwiązanie – można na dobre zapomnieć o konieczności pilnowania i polewania mięsa sosem w trakcie pieczenia, a efekt i tak będzie doskonały – soczyste, pięknie wypieczone mięso … Polecam

Składniki:

  • ok 6 kg indyczka bez podrobów,
  • 6 ząbków czosnku,
  • 2 średniej wielkości cebule,
  • 1 duża cytryna,
  • 5 plasterków świeżego imbiru,
  • gałązka rozmarynu,
  • przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, słodka papryka,

Garnek Rzymski pojemność 6,5 l

Indyka myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Połowę ząbków czosnku rozcieramy na desce z 1 łyżką soli. Nacieramy indyka z zewnątrz i w środku roztartym czosnkiem oraz przyprawami. Nakrywamy indyka folią spożywczą i odstawiamy na około 24 godziny do lodówki (min. 1 godzinę).
Obraną cebulę dzielimy na 4 części. Cytrynę dokładnie myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Po czym turlamy ją po blacie stołu, jednocześnie lekko, ale zdecydowanie dociskając. Następnie skórkę cytryny nakłuwamy widelcem.
Nadziewamy indyka cytryną, cebulą, imbirem, pozostałymi ząbkami czosnku i gałązką rozmarynu.

Garnek Rzymski
wraz z pokrywką moczymy w wodzie około 20 minut.

Po zapełnieniu wnętrza indyka spinamy go wykałaczkami, dodatkowo można przewiązać jeszcze sznurkiem. Całego indyka formujemy przy pomocy sznurka, związujemy skrzydła i skrzyżowane nogi, tak aby były blisko korpusu. Tak przygotowanego indyka przekładamy do garnka.

Uwaga: jeśli indyk jest tak duży, że ciasno mieści się w garnku, aby zapobiec przywarciu skóry indyka do powierzchni pokrywki i/lub boków garnka, można w tych miejscach podłożyć kawałek papieru do pieczenia.

Garnek Rzymski
wstawiamy do zimnego piekarnika, indyka pieczemy w temp. 200 st C, około 3 godziny. Smacznego !