Świąteczne ciasto drożdżowe z wiśniami, żurawinami, orzechami i migdałami

Posted by on Listopad 6, 2013 in Ciasto, Garnek Rzymski

Świąteczne ciasto drożdżowe z wiśniami, żurawinami, orzechami i migdałami

Stollen – niemieckie ciasto świąteczne. Raz dostałam w prezencie oryginalny domowy wypiek, spróbowałam i przepadłam. I tak od kilku lat, jak tylko zaczynają opadać barwne liście, a w sklepach z prawie trzymiesięcznym wyprzedzeniem pojawiają się czekoladowe zawieszki na choinkę, do tego ciasta powracam. 

Są różne przepisy, jednak smak tego wypiekanego tylko na drożdżach najbardziej przypadł mi do gustu  To ciasto różni się strukturą od popularnych w Polsce ciast drożdżowych, czy napakowanych bakaliami keksów. Samo ciasto nie jest zbyt słodkie, słodycz pochodzi od bakalii i otulającej go śnieżnobiałej czapy cukru pudru. Długo zachowuje swoją świeżość, więc można je wypiekać kilka tygodni wcześniej przed świętami. 

A jak pieczenie ciasta drożdżowego, to obowiązkowo w Garnku Rzymskim, pięknie wyrasta i nie trzeba czekać po wtłoczeniu do masy bakalii na ponowne wyrośnięcie ciasta przed pieczeniem. Tym razem wersja z mąką razową i kandyzowanymi wiśniami, kolejna będzie z domowym marcepanem. Polecam
Przepis Przepisy

 

 

Składniki:

  • 1 szkl. mąki pszennej,
  • 1 szkl. mąki pszennej razowej,
  • 30 g świeżych drożdży,
  • 1/4 szkl. cukru,
  • 1 jajko,
  • ok. 1/3 szkl. ciepłego mleka,
  • 100 g stopionego masła,
  • szczypta soli,
  • cukier waniliowy lub esencja waniliowa,
  • 1/3 szkl. wiśniówki, nalewki wiśniowej lub rumu,
  • 1/3 łyżeczki mielonego kardamonu,
  • 0,5 łyżeczki cynamonu,
  • bakalie:

1/2 szkl. suszonych żurawin,
1/2 szkl. kandyzowanych wiśni,
1/2 szkl. orzechów laskowych,
1/2 szkl. migdałów,
1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej,

Wiśnie i żurawiny zalewamy wiśniówką lub rumem i odstawiamy na minimum 1 godzinę.

Rozpoczynamy pracę od przygotowania zaczynu. Drożdże rozcieramy z łyżką cukru, dodajemy parę łyżek ciepłego mleka, oprószamy całość mąką, odstawiamy do wyrośnięcia.

Orzechy i migdały, rumienimy na suchej rozgrzanej patelni i grubo siekamy nożem, można też włożyć je do woreczka foliowego i rozbić wałkiem na grube kawałki.

Garnek Rzymski moczymy w wodzie około 10 – 15 minut.

Suche składniki razem mieszamy, dodajemy stopione masło, roztrzepane jajko, mleko i wyrośnięty zaczyn. Wyrabiamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Nakrywamy ciasto bawełnianą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia, a gdy ciasto podwoi swoja objętość ponownie wyrabiamy i dodajemy bakalie. Ciasto wyrabiamy tak, aby bakalie były w miarę równomiernie rozłożone w całej objętości ciasta. Formujemy z ciasta wałek, o długości takiej, aby zmieścił się w garnku.

Dolną część wewnętrzną Garnka Rzymskiego smarujemy masłem i oprószamy otrębami pszennymi, wykładamy ciasto.

Garnek z ciastem wstawiamy do zimnego piekarnika, pieczemy w 200 st C około 45 – 50 minut.

Upieczone ciasto smarujemy ciepłym, stopionym masłem i oprószamy obficie cukrem pudrem, tą czynność powtarzamy dwu lub trzykrotnie, aby na powierzchni powstała gruba cukrowa, śnieżna czapa.