Stollen z marcepanem i bakaliami (bez glutenu)

Posted by on Grudzień 23, 2014 in Ciasta i desery (bez glutenu), Ciasto, Garnek Rzymski, Gluten Free - Bez glutenu

Stollen z marcepanem i bakaliami (bez glutenu)

Stollen z marcepanem i bakaliami, niemieckie ciasto świąteczne, tym razem wersja bez glutenu.

Smakiem niewiele się różni od ciasta na mące pszennej, różnice minimalne w strukturze ciasta. To na mące pszennej jest ciut wilgotniejsze, ale to bezglutenowe można po upieczeniu nasączyć np. mocnym naparem z herbaty lub rumem, nasiąka też stopionym masłem którym smarowana jest powierzchnia ciasta.

Samo ciasto w sobie jest delikatnie słodkie, cała słodycz zawiera się w śnieżnobiałej cukrowej czapie posypki.

 

 

 

3_ Stollen z marcepanem i bakaliami (bezglutenu)


Składniki:

  • 0,5 szkl. miodu,
  • 2 szkl. mąki ryżowej,
  • 1 szkl. zmielonej na mąkę kaszy jaglanej,
  • 1 szkl. skrobi ziemniaczanej,
  • 1 szkl. skrobi kukurydzianej,
  • 50 g świeżych drożdży,
  • 2 łyżki łuski babki jajowatej (lub 3 łyżki zmielonego siemienia lnianego),
  • 3 jajka,
  • 0,5 szkl. rumu,
  • 100 g stopionego masła,
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii lub cukru waniliowego,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 2 łyżeczki cynamonu,
  • 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • 0,5 łyżeczki mielonego kardamonu,
  • 4 szklanki bakalii: śliwki suszone, kandyzowana skórka pomarańczowa, ananas kandyzowany, rodzynki, orzechy włoskie i laskowe, figi,
  • 200g marcepanu gotowego lub własnoręcznie zrobionego (przepis na domowy marcepan),
  • + 0,5 szklanki stopionego masła i cukier puder do posypania gotowego ciasta,

 

1 x Garnek Rzymski Dafi pojemność 6,5 litra
lub
2 x Garnek Rzymski Dafi pojemność 2,5 litra

 

Wszystkie rodzaje mąk mieszamy z cynamonem, gałką muszkatołową, kardamonem i solą.
Bakalie kroimy na mniejsze kawałki i zalewamy rumem, odstawiamy na minimum 1 godzinę.

Drożdże rozpuszczamy w połowie szklanki ciepłej wody lub mleka, mieszamy z 1 łyżką miodu, oprószamy 1 łyżką mąki, odstawiamy do wyrośnięcia.

Mąkę, łuskę babki jajowatej (lub siemię lniane) mieszamy ze stopionym masłem, roztrzepanymi jajkami, wyrośniętymi drożdżami i pozostałym miodem.

Z ciasta formujemy kulę i nakrywamy bawełnianą ściereczką, odstawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto mieszamy z bakaliami.

Ciasto jest lepkie, aby łatwiej można było z niego uformować wałek, rozkładamy je na folii spożywczej w formie prostokąta. Na środku układamy wałek z marcepanu. Pomagając sobie folią, na której leży ciasto, zalepiamy ciastem marcepan i formujemy z ciasta wałek o długości Garnka Rzymskiego w którym będziemy go piec.

Garnek Rzymski moczymy 15 minut w wodzie, następnie wykładamy jego wnętrze papierem do pieczenia.

Przekładamy do garnka wałek ciasta. Garnek nakrywamy pokrywką i wstawiamy do zimnego piekarnika. Ciasto pieczemy w temperaturze 200 stopni C, całkowity czas pieczenia to ok. 1 godzina 15 minut. Po godzinie pieczenia zdejmujemy pokrywkę i dopiekamy w celu zarumienienia powierzchni.

Po wyjęciu upieczonego ciasta z garnka, jeszcze ciepłe smarujemy stopionym masłem i  oprószamy cukrem pudrem. Tę czynność powtarzamy kilka razy, aż na powierzchni utworzy się gruba cukrowa, biała czapa.

 

4_ Stollen z marcepanem i bakaliami (bezglutenu)

 

1_ Stollen z marcepanem i bakaliami (bezglutenu)

 Przepis przepisy garnek rzymski dafi