Sposób na idealnie sypką kaszę jęczmienną

Są różne sposoby przygotowywania kaszy na sypko.
Nasze babcie zacierały kaszę jajkiem, dzięki czemu kasza się nie rozklejała w czasie obróbki termicznej lub gotowały na kuchni w garnku z grubym dnem, a jak już cały płyn kasza wchłonęła, owijały garnek papierem lub zakrywały kocem bądź pierzynką na jakiś czas, aby kasza „doszła”.
Ja jestem zwolenniczką wypiekania kaszy w Garnku Rzymskim, wypiekanie na parze zawsze daje dobry efekt końcowy, szybko i bezproblemowo. Polecam :-)
Składniki:
- ok. 0,5 kg kaszy jęczmiennej,
- 2 łyżki masła,
- 1,5 szklanki wody,
Garnek Rzymski Dafi pojemność 2,5 litra
Garnek Rzymski moczymy w wodzie około 10 minut.
Kaszę jęczmienną należy dokładnie wypłukać, osączyć na sicie, jak jest trochę więcej czasu można kaszę przed gotowaniem jakiś czas moczyć w wodzie.
Na głębokiej patelni rozgrzewamy tłuszcz i dodajemy przygotowaną kaszę. Podgrzewamy chwilę, aż ziarna zrobią się przezroczyste, lekko się zrumienią. Całość zalewamy stopniowo wodą i podgrzewamy na patelni do momentu jak kasza większość płynu wchłonie.
Garnek Rzymski wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do garnka kaszę.
Nakrywamy garnek pokrywką i wstawiamy do zimnego piekarnika, nastawiamy 200 st. C, czekamy około 30 minut i gotowe :-)
Uwaga:
- 0,5 kg kaszy jęczmiennej po obróbce termicznej wypełnia 3/4 objętości Garnka Rzymskiego 2,5 l