Sernik z dynią Hokkaido i płatkami migdałowymi

Posted by on Październik 30, 2010 in Ciasto, Garnek Rzymski

Sernik z dynią Hokkaido i płatkami migdałowymi

Jesień w pełni, dynia na stole króluje. Proponuję bardzo smaczny, jesienny sernik z cząstkami dyni i płatkami migdałowymi

Wykorzystanie Garnka Rzymskiego do pieczenia serników to bardzo dobry pomysł.
Pieczenie w naczyniu ceramicznym w atmosferze pary wodnej zapewnia równomierny rozkład temperatury, dzięki czemu sernik nie pęka, ma równą powierzchnię i nie jest przesuszony. Polecam ten niezawodny sposób na udany sernik

Składniki:

  • 150 g mąki pszennej tortowej,
  • 70 g cukru,
  • 2 jajka,
  • 70 g masła,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • ok 230 g miąższu dyni odmiana Hokkaido,
  • ok 25 g płatków migdałowych,

Masa serowa:

  • 1 kg białego sera,
  • 300 – 350 g cukru,
  • 5 łyżeczek cukru waniliowego,
  • 4 jajka,
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego,
  •  Garnek Rzymski pojemność 6,5 l

Miękkie masło ucieramy w makutrze z cukrem na gładką masę, dodajemy stopniowo po jednym jajku i mąkę z proszkiem do pieczenia.

Garnek Rzymski moczymy w wodzie ok 15 – 20 minut. Wykładamy wnętrze garnka papierem do pieczenia i rozsmarowujemy na dnie równą warstwę ciasta.

Zmielony dwukrotnie biały ser mieszamy z cukrem, cukrem waniliowym, jajkami i budyniem śmietankowym. Jeśli chcemy uzyskać lekki puszysty sernik – białka jaj ubijamy na sztywno i na końcu dodajemy do masy serowej, wszystko razem delikatnie mieszamy. Masę serową wykładamy na ciasto.

Dynia Hokkaido charakteryzuje się ścisłym, lekko słodkim, aromatycznym miąższem. Hokkaido ma cienką jadalną skórkę. Jest niskokaloryczna i bogata w witaminy oraz minerały. Po upieczeniu dynia Hokkaido mięknie, ale się nie rozpada, trochę przypomina kandyzowany owoc papai.

Miąższ dyni kroimy na niezbyt grube cząstki czy plasterki (ok 3 – 4 mm), wielkość i kształt dowolny. Powierzchnię masy serowej pokrywamy cząstkami dyni i płatkami migdałowymi.

Garnek Rzymski wstawiamy do zimnego piekarnika, sernik pieczemy w temp. 200 st C, około 50 – 60 minut.