Sernik dyniowy z polewą czekoladową

Posted by on Październik 10, 2011 in Ciasto, Garnek Rzymski

Sernik dyniowy z polewą czekoladową

Ten sernik to jeden z pyszniejszych sposobów wykorzystania dyni w sezonie.

Polecam :-)

 

 

 

 

 

19_-_Sernik-dyniowy

 

Przepis Przepisy

Składniki:

  • 3/4 szkl. startej na tarce dyni Hokkaido (duże oczka) (ok. 60 g)
  • 140 g mąki pszennej,
  • 2 duże jajka,
  • 150 g cukru,
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego,
  • 100 g stopionego masła,
  • 0,5 łyżeczki cynamonu,
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1/4 łyżeczki soli,
  • 1/4 łyżeczki pieprzu,
  • 1/4 szkl. pokrojonych orzechów włoskich lub podsmażonego na patelni słonecznika łuskanego,

Masa serowo-dyniowa:

  • 1 kg sera twarogowego,
  • 4 duże jajka,
  • 1/2 szkl. cukru,
  • 2 budynie śmietankowe bez cukru,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 szkl. startej na tarce dyni Hokkaido (ok. 150 g),

Garnek Rzymski pojemność 6 litrów

 

Przygotowanie spodu ciasta:
Przesianą mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie dodajemy do niej przygotowaną mąkę z przyprawami.

Masło rozpuszczamy i dodajemy do niego cynamon, gałkę muszkatołową i orzechy (lub przesmażone na patelni ziarna słonecznika). Chwile to wszystko razem podgrzewamy. Po czym zestawiamy z ognia i dodajemy startą dynię. Gdy masa przestygnie łączymy ją z przygotowana na początku masą mączno-jajeczną.

Garnek Rzymski moczymy w wodzie około 20 – 25 min.

Przygotowanie masy serowo – dyniowej:
Ser twarogowy (dwukrotnie zmielony) mieszamy z żółtkami jaj, cukrem, budyniem w proszku i proszkiem do pieczenia. Dodajemy startą na tarce dynię (duże oczka). Gdy masa jest dobrze wymieszana, dodajemy ubite na pianę białka jaj, delikatnie mieszamy.

Garnek  Rzymski wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy najpierw przygotowane ciasto na spód, a na nie masę serowo-dyniową. Wyrównujemy powierzchnie ciasta łyżką.

Garnek Rzymski nakrywamy  pokrywką i wstawiamy do zimnego piekarnika, ciasto pieczemy około 60 minut w temp. 200 st.C.

Gotowe, wystudzone ciasto, polewamy polewą czekoladową na bazie gorzkiej czekolady.
Sernik podajemy  udekorowany liskiem mięty. Warto się powstrzymać i odstawić po upieczeniu ciasto na jakiś czas, na drugi dzień jest jeszcze lepsze.

Uwaga:

  • dynia Hokkaido o wadze około 800 g jest wystarczająca do przygotowania tego ciasta i pysznej, rozgrzewającej zupy dyniowej,
  • budynie można zastąpić mąką ziemniaczaną (70 – 80 g),
  • najlepszy twaróg to ten osobiście zmielony, ale jeśli czasu brak, można wykorzystać gotowy, zmielony ser z wiaderka – sprawdziłam Twaróg Sernikowy mielony Piątnica i ten mogę polecić.

 

20_-_Sernik-dyniowy

3_Sernik-dyniowy
18_Sernik-dyniowy