Schab nadziewany morelami, figami i suszonymi śliwkami kalifornijskimi pieczony z ziemniakami

Posted by on 28 sierpnia, 2013 in Dania obiadowe (bez glutenu), Garnek Rzymski, Gluten Free - Bez glutenu, Mięso

Schab nadziewany morelami, figami i suszonymi śliwkami kalifornijskimi pieczony z ziemniakami

Schab nadziewany mięsistymi, suszonymi owocami. Pyszny na ciepło i na zimno.

Owoce wzbogacają jego smak i aromat, a atmosfera pary wodnej w Garnku Rzymskim w trakcie pieczenia sprawia, że mięso jest wyjątkowo soczyste. 

Pięknie się prezentuje. Pieczony razem z ziemniakami, to błyskawiczny sposób na szczególny, odświętny obiad. Polecam Przepis Przepisy

 

 

 

1_-Schab-nadziewany-suszonymi-owocami


Składniki:

  • ok. 1 kg schabu wieprzowego bez kości,
  • ok. 1 – 1,5kg ziemniaków (tyle, aby zakryły dno garnka),
  • suszone owoce (1 garść suszonych fig, 1 garść suszonych śliwek kalifornijskich, 1 garść suszonych moreli),
  • 1/3 szkl. ciemnego rumu,
  • 2 cebule średniej wielkości,
  • przyprawy: pieprz, sól, majeranek, czosnek granulowany, słodka papryka,

 

 

Owoce moczymy w rumie.

Garnek Rzymski moczymy w wodzie ok. 15 min.

Schab opłukujemy pod bieżącą, zimną wodą i osuszamy papierowym ręcznikiem. Nacinamy otwory wzdłuż schabu cienkim, ostrym nożem (tzw. trybownikiem). Otwory nadziewamy namoczonymi, suszonymi owocami.

Następnie mieso nacieramy z zewnątrz przyprawami.

Namoczony Garnek Rzymski wykładamy papierem do pieczenia. Na dno garnka wykładamy warstwę ziemniaków, a na nie schab. Wokół mięsa układamy cząstki cebuli.

Garnek Rzymski nakrywamy pokrywką, wstawiamy do zimnego piekarnika i pieczemy w temp. 200 st. przez około 1,5 godziny.

Uwaga:

  • owoce do nadziewania wybieram w sklepie te zdrowe, bardzo dobrej jakości, najlepiej niesiarkowane,
  • przed nadziewaniem usuwamy z fig twarde szypułki,
  • ciemny rum możemy zastąpić białym wytrawnym winem,
  • ziemniaki do pieczenia najlepiej wybrać te które nie rozpadają się w czasie obróbki termicznej, po ugotowaniu miąższ pozostaje zwarty,
  • ziemniaki pieczemy obrane ze skórki ale w całości, przekrojone ziemniaki bardzo szybko się rozpadną podczas pieczenia,
  • aby mięso nie przywarło do pokrywki można podłożyć kawałek papieru do pieczenia pod pokrywkę, w niczym to nie będzie przeszkadzać, a pomoże,

Smacznego :-)

 

4_-Schab-nadziewany-suszonymi-owocami

 

3_-Schab-nadziewany-suszonymi-owocami