Rogaliki makowe nadziewane marmoladą

Posted by on Marzec 23, 2015 in Bez kategorii, Kulinaria, Smaczne Inspiracje

Rogaliki makowe nadziewane marmoladą

Rogaliki makowe nadziewane marmoladą, pyszne, mięciutkie rogaliki.

Mak wzbogaca smak ciasta drożdżowego i uatrakcyjnia wygląd rogalików.

Jednym ze składników ciasta jest gotowa do użycia sucha masa makowa Duke, to nowość na rynku mas makowych, ta masa to przede wszystkim wiele możliwości zastosowania i duża wygoda stosowania.

 

 

 

4_ Rogaliki makowe z nadzieniem

 

Składniki:

  • 1 kg mąki pszennej,
  • 200 g gotowej do użytku suchej masy makowej Duke,
  • 100 g świeżych drożdży,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 2 całe jajka,
  • 0,5 łyżeczki soli,
  • 200 g roztopionego masła,
  • około 12 łyżek jogurtu naturalnego,
  • najlepiej twarda marmolada do nadziania rogalików,

Lukier śmietankowy

  • cukier puder,
  • śmietana 30 %,
  • odrobina ekstraktu waniliowego lub rumu,

 

 

Drożdże mieszamy z łyżeczką cukru i odrobiną ciepłej wody, oprószamy mąką i odstawiamy do wyrośnięcia.

W misce mieszamy mąkę z solą, gotową suchą masą makową, roztrzepanymi jajkami, rozpuszczonym masłem, wyrośniętym zaczynem drożdżowym oraz jogurtem naturalnym.

Ciasto wyrabiamy na jednolitą masę i odstawiamy do wyrośnięcia.

Ciasto dzielimy na porcje. Porcje masy wałkujemy cienko, na okrągłe placki, które tniemy nożem na trójkąty.

Na każdy trójkąt nakładamy porcję marmolady, zwijamy ciasto w rulon i formujemy rogaliki.

Gotowe rogaliki układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia, tuż przed wstawieniem do piekarnika ich powierzchnie smarujemy roztrzepanym jajkiem lub mlekiem.

Rogaliki pieczemy w temp. 180 st. C na rumiano.

Ostudzone rogaliki smarujemy lukrem śmietankowym, czekoladą lub oprószamy cukrem pudrem, co najbardziej lubimy.

Uwagi:

  • jeśli nie mamy twardej marmolady a rzadki dżem, można go wymieszać np. z kaszką manną lub kaszką kukurydzianą, w trakcie pieczenia wchłonie ona nadmiar wilgoci z dżemu i całość zagęści,
  • nie zawsze można dostać w sklepie marmoladę różaną, wystarczy do marmolady wieloowocowej dodać odrobinę wody różanej i gotowe,
  • gotowa do użytku sucha masa makowa ma w składzie cukier, więc nie trzeba go więcej dodawać do ciasta, samo ciasto będzie lekko słodkie, słodka jest przede wszystkim marmolada i lukier,
  • trójkąty ciasta dobrze jest naciąć, łatwiej formuje się wtedy rogaliki (zdjęcie poniżej)

 

1_ Rogaliki makowe z nadzieniem

 

2_ Rogaliki makowe z nadzieniem

3_ Rogaliki makowe z nadzieniem