Pralinki dyniowe (bez glutenu)

Posted by on Luty 4, 2015 in Bez kategorii, Ciasta i desery (bez glutenu), Gluten Free - Bez glutenu, Kulinaria, Smaczne Inspiracje

Pralinki dyniowe (bez glutenu)

Pralinki dyniowe, świetny prezent na Walentynki.

Wprawdzie jednym z głównych składników nadzienia jest dynia, ale dla osoby niewtajemniczonej nic na obecność tej dyni w pralince nie wskazuje, poza kolorem nadzienia.

Piękny korzenny aromat, świetny smak.

Poza tym świetna zabawa i ćwiczenie sprawności małych rączek dla mojego dwulatka, robienie z masy kulek, to jest to co tygrysy teraz lubią robić najbardziej :-)

 

 

1_ Pralinki dyniowe

 

Składniki:

  • 2 szkl. ugotowanej i zmiksowanej na gładko z dyni,
  • 2 szkl. cukru pudru,
  • 2 szkl. mąki kokosowej,
  • 2 łyżki stopionego masła,
  • 4 łyżeczki cynamonu,
  • 1 łyżeczka imbiru w proszku,
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej,
  • 1 łyżeczka mielonych goździków,
  • 3 łyżki rumu lub 3 łyżki ekstraktu z wanilii (w wersji dla dzieci ziarenka wanilii, cukier waniliowy),
  • 1/3 szklanki mleka w proszku,
  • około 200 g czekolady gorzkiej do obtoczenia pralinek (bezglutenowej).

 

Wszystkie składniki dokładnie mieszamy na jednolitą masę.

Formujemy kuleczki o średnicy 1 – 1,5 [cm].

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej można dodać do niej łyżkę wody.

Powstałe kulki zanurzamy w płynnej czekoladzie i odstawiamy do zastygnięcia.

Z podanych proporcji składników otrzymamy ok. 85-100 sztuk pralin.

 

Uwagi:

  • Ja wykorzystałam zapasy świeżej dyni odmiana „Muscat de Provence”, ale każdą inną pomarańczową dynię też można wykorzystać, przez cały rok przeciery z dyni można dostać na stoisku z jedzeniem w słoiczkach dla dzieci,
  • Mąkę kokosową można kupić lub samemu wykonać <<przepis na mleko i mąkę kokosową<<
  • Inspiracja <<<

 

 

 

2_ Pralinki dyniowe