Placki zwykłe i serowe, jak amerykańskie naleśniki Pancakes (bez glutenu)

Posted by on Kwiecień 8, 2015 in Gluten Free - Bez glutenu, Kulinaria, Placki Naleśniki Tortille (bez glutenu), Smaczne Inspiracje


Warning: file_exists() [function.file-exists]: open_basedir restriction in effect. File(/home/virt102802/domains/smaczneinspiracje.pl/public_html/wp-content/uploads/et_temp/2_-Placki-jak-Panavakes-80603_203x203.jpg) is not within the allowed path(s): (/home/koplanst/domains/smaczneinspiracje.pl:/tmp:/var/tmp:/home/koplanst/.tmp:/home/koplanst/.php:/usr/local/php:/opt/alt:/etc/pki/tls/certs) in /home/koplanst/domains/smaczneinspiracje.pl/public_html/wp-content/themes/Evolution/epanel/custom_functions.php on line 1165
Placki zwykłe i serowe, jak amerykańskie naleśniki Pancakes (bez glutenu)

Placki, jak amerykańskie naleśniki Pancakes, w wersji bez glutenu, na bazie podstawowych składników.

Delikatne w smaku, ogromne, puchate.

Pieczone na suchej patelni, więc świetnie nadają się na drugie śniadanie w pracy, szkole, czy na wyciecze.

Pyszne z dodatkiem miodu, świeżych owoców, owocowych przetworów, jak i wytrawnych dodatków.

Placki serowe, po upieczeniu, gdy stygną, nieco opadają, ale są niesamowicie pyszne, delikatne w smaku.

Porcja dla dużej rodziny.

 

2_ Placki jak Panavakes

 

Składniki:

  • 1 szkl. mąki ryżowej,
  • 1 szkl. zmiksowanych na mąkę płatków owsianych (bezglutenowych),
  • 1/2 szkl. skrobi ziemniaczanej,
  • 1/4 szkl. mleka w proszku,
  • 1 łyżeczka sody,
  • 1 łyżeczka drożdży w proszku,
  • 2 łyżki cukru,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 2 szkl. kefiru lub maślanki.

Placki serowe

  • skład taki jak powyżej,
  • + 250 g sera białego w kostce (rozkruszonego w palcach),
  • + 2 szkl. kefiru lub maślanki

 

Wszystkie składniki zmiksować na jednolitą masę.

Placki smażyć na suchej, teflonowej patelni, w dużych odległościach od siebie.

 

Uwagi:

  • placki rosną bardzo duże, trzeba je powoli smażyć, aby się środek dopiekł, najlepiej na średnim płomieniu,
  • ja wylewam ciasto na patelnię i na powierzchni ciasta układam krążek jabłka, płatki migdałowe lub suszone owoce, jak już spód będzie upieczony odpowiednio sztywny, energicznie obracam placek na drugą stronę przy pomocy łopatki i jakiś czas zapiekam zanurzone w cieście dodatki,
  • najlepiej te placki piec powoli, ale jeśli czas goni, można smażyć placki na większym płomieniu krótko, aby tylko powierzchnia się spiekła, zarumieniła, a później wstawić je do nagrzanego piekarnika, żeby środek placków się dopiekł,

 

4_ Placki jak Panavakes

 

 

1_ Placki jak Panavakes

3_ Placki jak Panavakes