Pigwa – odwar pektynowy + etykiety na butelki

Posted by on Listopad 4, 2014 in Etykiety do wydruku, Przetwory, Smaczne Inspiracje


Warning: file_exists() [function.file-exists]: open_basedir restriction in effect. File(/home/virt102802/domains/smaczneinspiracje.pl/public_html/wp-content/uploads/et_temp/3_-2BOdwar-2Bpektynowy-2Bz-2Bpigwy-82679_203x203.jpg) is not within the allowed path(s): (/home/koplanst/domains/smaczneinspiracje.pl:/tmp:/var/tmp:/home/koplanst/.tmp:/home/koplanst/.php:/usr/local/php:/opt/alt:/etc/pki/tls/certs) in /home/koplanst/domains/smaczneinspiracje.pl/public_html/wp-content/themes/Evolution/epanel/custom_functions.php on line 1388
Pigwa – odwar pektynowy + etykiety na butelki

Pigwa jest owocem bogatym w pektyny. W środowisku kwaśnym pektyny tworzą żel, są naturalnym środkiem zagęszczającym przetwory owocowe.

Możliwości wykorzystania samych owoców jest kilka:
– nalewka,
– dżem,
– konfitura,
– owoce do marynowania mięsa.

Przy okazji produkcji przetworów z pigwy powstaje dużo odpadków: skórki oraz gniazda nasienne pigwy, to właśnie z nich można przygotować odwar pektynowy, który będzie doskonałym dodatkiem do przygotowania dżemów z owoców ubogich w pektyny tj. jabłka, maliny, czereśnie, morele.

Składniki:

  • skórki i gniazda nasienne z pestkami z pigwy,
  • woda

Do garnka wrzucamy skórki i gniazda nasienne z pigwy. Zalewamy to wszystko wodą. Podgrzewamy do zagotowania, gdy woda zacznie wrzeć, zmniejszmy płomień i gotujemy jeszcze wszystko przez minimum pół godziny. Przelewamy całość przez gęste sito.
Gorący płyn wlewamy do wyparzonych butelek, zamykamy wieczkiem, pasteryzujemy i gotowe.

Poniżej zamieszczam etykiety na butelki z odwarem pektynowym z pigwy, gotowe do wydruku.

Kliknij na wybraną etykietę, w nowym oknie wyszukiwarki pojawi się jej arkusz do wydruku.

 Etykity Odwar pektynowy z pigwy