Piernik z polewą czekoladowo – porzeczkową (bez glutenu)

Posted by on Listopad 2, 2016 in Ciasta i desery (bez glutenu), Gluten Free - Bez glutenu, Smaczne Inspiracje, Święta

Piernik z polewą czekoladowo – porzeczkową (bez glutenu)

Pierwsze bardzo chłodne dni już za nami,  cudowne jesienne mgły otulają najbliższą okolicę.

Zaczynam instynktownie poszukiwać ciepła, posiłki wzbogacają rozgrzewające korzenne przyprawy.

Wśród deserów, jak na razie w tym roku hitem jest piernik z polewą czekoladowo-porzeczkową , to niesamowicie aromatyczne, wilgotne mięciutkie ciasto, na bazie mąk bez glutenu.

Nie kruszy się, jest elastyczne na długo zachowuje swoją świeżość.

Suszone śliwki nasączone alkoholem, polewa czekoladowo – porzeczkowa, wzbogacają jego smak, tworząc bardzo smaczną kompozycję.

Polecam :-)

3_-piernik-bez-glutenu

Składniki:

Polewa:

  • 1 – 2 szkl. konfitury porzeczkowej,
  • 100 – 200 g gorzkiej czekolady,

 

Śliwki kroimy na drobniejsze kawałki i zalewamy alkoholem.

Do garnka wlewamy mleko, dodajemy miód, masło, przyprawy podgrzewamy to wszystko razem, aż masa będzie jednolity. Studzimy mieszaninę a następnie dodajemy roztrzepane jajka, 2 rodzaje mąki oraz sodę, wszystko razem mieszamy, na końcu dodajemy powidła śliwkowe oraz suszone śliwki z alkoholem, w którym się moczyły.

Gotową masę wlewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 1 godzinę w temp. 180 st. C.

W międzyczasie przygotowujemy polewę czekoladowo porzeczkową, w garnuszku podgrzewamy konfiturę porzeczkową z rozdrobnioną na mniejsze kawałki czekoladą, aż do momentu jak się rozpuści.

Upieczone, wystudzone ciasto polewamy polewą i gotowe.

Smacznego :-)

 

 

Uwagi:

  • proporcje ciasta na dużą blachę 28 x 40 [cm], ciasto wysokość ma 5 [cm],
  • warto zastąpić mąkę kukurydzianą skrobią kukurydzianą ciasto jest delikatniejsze w smaku,
  • samo ciasto nie jest bardzo słodkie, fani bardzo słodkich ciast muszą dodać do masy jeszcze cukier, a brązowy cukier muscovado wzmocni jeszcze bardziej jego korzenny aromat,

 

2_-piernik-bez-glutenu

 

Na zdjęciu:

Naczynie ceramiczne Koplan – talerzyk  do zdobienia model  SAK021 9,5 x 9,5 [cm] brzeg w kształcie fali