Pieczony łosoś

Posted by on Wrzesień 21, 2010 in Dania obiadowe (bez glutenu), Garnek Rzymski, Gluten Free - Bez glutenu, Ryby

Pieczony łosoś

Trudno słowami opisać jak piękny aromat ma ten łosoś  po upieczeniu. Smak równie wspaniały. Potrawa bardzo efektowna, łatwa i szybka do wykonania. Warto ten przepis wypróbować

Piecz_-C5-82osos2

Składniki:

  • 500 g surowego fileta z łososia,
  • 1 pęczek koperku,
  • 1 mała cukinia,
  • 2 cebule szalotki,
  • 5 listków świeżej bazylii,
  • 5 łyżek soku z cytryny,
  • 1 łyżka oleju ryżowego lub oliwy,
  • sól, pieprz kolorowy, czosnek.

 

Garnek Rzymski Dafi pojemność 2,5 litra

 

Łososia myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem, dzielimy na 4 części i skrapiamy skokiem z cytryny. Koperek, bazylię i czosnek drobno kroimy (część koperku odkładamy ok 1/3) – nacieramy łososia. Na końcu oprószamy całość świeżo zmielonym pieprzem. Tak przygotowane mięso nakrywamy folią spożywczą i odstawiamy na około pół godziny do lodówki.

Garnek Rzymski wraz z pokrywką moczymy w wodzie ok 10 minut.

Cukinię i cebulę szalotkę kroimy na cienkie plasterki.

Garnek Rzymski wykładamy w środku arkuszem papieru do pieczenia. Wykładamy na niego kawałki łososia. Na powierzchni każdego kawałka mięsa wykładamy plasterki szalotki i cukinii. Na wierzchu smarujemy warzywa olejem ryżowym i posypujemy pozostałą resztą koperku i świeżo zmielonym pieprzem.

Garnek Rzymski wstawiamy do zimnego piekarnika, pieczemy łososia w temp. 180 st C, około 15 -20 minut.

Tego łososia najlepiej serwować z zestawem świeżych sałat skropionych lekkim winegretem.

 

Piecz_-C5-82osos7
Piecz_-C5-82osos6