Okoń pieczony w liściach kapusty

Posted by on Październik 1, 2010 in Dania obiadowe (bez glutenu), Garnek Rzymski, Gluten Free - Bez glutenu, Ryby

Okoń pieczony w liściach kapusty

Okoń – ryba słodkowodna, bardzo smaczne, delikatne, białe mięso.

 

 

 

 

 

 

 

Okon-w-kapuscie_4

Składniki:

  • 1 lub 2 małe okonie całe, oczyszczone i wypatroszone (razem ok. 0,34 kg),
  • 2 cebule szalotki,
  • pęczek natki pietruszki,
  • gałązka świeżego koperku i bazylii,
  • 2 liście kapusty,
  • 1 cytryna,
  • 2 ząbki czosnku,
  • przyprawy: kolorowy pieprz, sól (wg własnego uznania).

 

Garnek Rzymski Dafi pojemność 2,5 litra

Okonia myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Skrapiamy na zewnątrz i w środku sokiem z cytryny, nacieramy czosnkiem i pieprzem. Cebulę oraz zieleninę drobno kroimy i faszerujemy rybę. Tak przygotowanego okonia odstawiamy na 0,5 godziny do lodówki.

Garnek Rzymski
wraz z pokrywką moczymy w wodzie ok 15 minut.

Rybę owijamy liśćmi kapusty i układamy w garnku.

Garnek Rzymski
wstawiamy do zimnego piekarnika, okonie pieczemy w temperaturze 180 st C, około 30 minut.

 

Okon-w-kapuscie_3

Okon-w-kapuscie_5