O Garnku Rzymskim cz.1

Posted by on Lipiec 15, 2013 in Garnek Rzymski, O Garnku Rzymskim

O Garnku Rzymskim cz.1
 Odkąd powstał blog otrzymuję wiele listów z pytaniami dotyczącymi samego Garnka Rzymskiego, w tej chwili myślę, że jest już potrzeba abym od czasu do czasu publikowała odpowiedzi na pytania nurtujące  użytkowników garnka na blogu i były one ogólnie dostępne. 

Zachęcam serdecznie do lektury

 

 

 

 

  • Co to jest Garnek Rzymski i do czego służy ?
  • Jak to się dzieje, że w Garnku Rzymski możliwe jest pieczenie w atmosferze pary wodnej ?
  • Jak to się dzieje, że Garnek Rzymski nasyca się wodą ?
  • Czy istotny jest sposób w jaki należy moczyć Garnek Rzymski ?
  • Jak długo należy moczyć Garnek Rzymski w wodzie ?
  • Czy zamiast używać Garnka Rzymskiego nie lepiej na dno piekarnika postawić talerzyk z wodą ?
  • Czy Garnek Rzymski powinien być szkliwiony ?

  • Co to jest Garnek Rzymski i do czego służy ?

Garnek Rzymski, do naczynie do pieczenia w atmosferze pary bez dodatku tłuszczu, wykonane z ceramiki. 

  • Jak to się dzieje, że w Garnku Rzymski możliwe jest pieczenie w atmosferze pary wodnej ?

 
Pory Garnka Rzymskiego nasycają się wodą, pod wpływem podgrzewania, wzrasta ciśnienie w porach naczynia, woda uwalnia się stopniowo z porów w postaci pary wodnej.
Dzięki temu możliwe jest pieczenie w atmosferze pary wodnej.

  • Jak to się dzieje, że Garnek Rzymski nasyca się wodą ?

Wśród tworzyw ceramicznych, są takie które maja swoją strukturę wewnętrzną litą i o niewielkiej porowatości tj. porcelana, porcelit i takie, które są mniej lub bardziej porowate np. kamionka, fajans.

Pory maja różny kształt, są zamknięte lub otwarte. Te ostatnie odpowiedzialne są za to, czy ceramika jest nasiąkliwa.

Pory otwarte, jak bardzo cienkie rurki (kapilary), w kontakcie z wodą mają zdolność zasysania wody do swojego wnętrza.
Można przygotować eksperyment zabarwić wodę (efekt będzie bardziej widoczny) i zanurzyć w niej cieniutkie szklane rurki. Obserwować jak woda wznosi się w rurkach do góry.

Na jednej z pierwszych lekcji fizyki (obecnie w gimnazjum), każdy z nas z tym zjawiskiem się zapoznał, zjawisko to tzw. podciąganie kapilarne.

  • Czy istotny jest sposób w jaki należy moczyć Garnek Rzymski ?

Garnek Rzymski (spód i pokrywkę), należy zalać wodą do połowy jego wysokości, nie tylko wskazaniem jest tu oszczędność wody.

Powietrze zawarte w porach garnka wypierane jest przez wodę i może wyjść przez niezanurzoną część garnka. Gdy pory części zanurzonej wypełnią się wodą, wtedy woda pod wpływem podciągania kapilarnego, wypełnia pory pozostałej części garnka rzymskiego. Tym sposobem możemy wypełnić drobne pory garnka rzymskiego. Po upływie około 2-3 godzin, pory garnka są praktycznie całkowicie nasycone wodą, to potwierdzają badania nad tworzywami ceramicznymi.

  • Jak długo należy moczyć Garnek Rzymski w wodzie ?

Z doświadczenia wynika, że średni czas moczenia Garnka Rzymskiego w wodzie wynosi 15 -20 minut. Przez ten czas garnek absorbuje wystarczającą ilość wody jaką uwolni podczas pieczenia w postaci pary wodnej. Wystarczającą ilość, aby potrawa upiekła się w atmosferze pary.

Chodzi o to, aby ciasto miało idealne warunki do rośnięcia, ale też na końcu było pięknie upieczone. Mięso było soczyste, upieczone a nie tylko ugotowane na parze.

Przy potrawach takich jak gęś, gdzie mięso wymaga długiej obróbki cieplnej, warto ten czas moczenia garnka wydłużyć, uważam że 30 minut jest w zupełności wystarczające.

  • Czy zamiast używać Garnka Rzymskiego nie lepiej na dno piekarnika postawić talerzyk z wodą ?

Można to zrobić, ale efekt będzie niewspółmierny do efektu jaki uzyskamy w Garnku Rzymskim.

Po pierwsze, większość domowych piekarników nie jest szczelna.

Po drugie, Garnek Rzymski nasycamy wodą w całości, zamykamy go pokrywką, para ma bezpośredni kontakt z pieczoną potrawą przez dłuższy czas, stężenie pary jest większe.

  • Czy Garnek Rzymski powinien być szkliwiony ?

Szkliwo ceramiczne wymyślone zostało dawno temu, jako sposób na uszczelnienie ceramicznych powierzchni użytkowych, jako ochrona przed nasiąkaniem, więc ma ono za zadanie zatkanie porów.

Tak więc, nasycenie porów garnka wodą nie jest możliwe, wpływa to niekorzystnie na główną funkcję Garnka Rzymskiego.

Jeśli nie można nasycić porów garnka wodą, to jednocześnie pieczenie w atmosferze pary uwalnianej z porów też nie jest możliwe.

Rozwiązania typu, naczynie częściowo szkliwione, to półśrodki, tak jak stawianie talerzyka na dnie piekarnika – efekt ten sam.

czytaj więcej<<