O Garnku Rzymskim cz.4

Posted by on Marzec 24, 2015 in Garnek Rzymski, O Garnku Rzymskim, Ryby

O Garnku Rzymskim cz.4
  • Czy można piec ryby w Garnku Rzymskim?
  • Czy trzeba mieć osobny Garnek Rzymski do pieczenia ryb ze względu na ich intensywny aromat?
  • Jak dbać o czystość Garnka Rzymskiego po pieczeniu ryb?
  • Jak zabezpieczyć Garnek Rzymski przed pieczeniem ryb?

 

 

 

 

Okoń w kapuście

  •  Czy można piec ryby w Garnku Rzymskim?

Jak najbardziej tak, ryby można i wręcz należy piec w Garnku Rzymskim, dzięki pieczeniu w atmosferze gorącej pary wodnej, ryby zachowują swój naturalny smak i  soczystość.

 

  • Czy trzeba mieć osobny Garnek Rzymski do pieczenia ryb ze względu na ich intensywny aromat?

Nie trzeba mieć do wypieku ryb osobnego garnka.

 

  •  Jak dbać o czystość Garnka Rzymskiego po pieczeniu ryb?

 

Bez względu na to, czy pieczemy w Garnku Rzymskim ciasto, czy różne rodzaje mięs w tym ryby, zawsze ważne jest utrzymanie garnka w czystości.

Najlepiej czyścić garnek zaraz po pieczeniu póki jest jeszcze ciepły (na tyle ciepły, że można go swobodnie wsiąść w rękę nieosłoniętą rękawicą) i myjemy go ciepłą wodą z dodatkiem sody lub soku z cytryny, co skutecznie neutralizuje niepożądane zapachy. (Uwaga – sok z cytryny bez cząstek miąższu!)

Po wymyciu garnek należy wstawić do zimnego piekarnika (pokrywka uchylona lub spód i pokrywka oddzielnie) i nagrzać go do max temperatury piekarnika 250 – 300 st. i w tej temperaturze przetrzymać 20 – 30 minut, po czym pozwolić na swobodne ostygnięcie garnka.

 

  • Jak zabezpieczyć Garnek Rzymski przed pieczeniem ryb?

Z mojego doświadczenia wynika, że najistotniejszą kwestią jest tu też ochrona ścianek garnka przed bezpośrednim kontaktem ryby oraz  tym co wytopi z potrawy, dlatego „papier do gotowania i pieczenia” jest bardzo pomocny.

Jednak ze względu na silny, specyficzny aromat najskuteczniejszą metodą w przypadku pieczenia ryb, jest tzw. pieczenie w papilotach.

Całą rybę zawijamy szczelnie w „papier do gotowania i pieczenia”, a następnie cały pakunek umieszczamy w Garnku Rzymskim, tym sposobem cały aromat zamykamy w papierze, nie wydostaje się on na zewnątrz.

Papier do gotowania i pieczenia, to zazwyczaj rolka papieru o szerokości około 38 [cm] , więc wyłożenie małego Garnka Rzymskiego (2,5 litra) i zawinięcie potrawy szczelnie w papier nie stanowi problemu.

W przypadku pieczenia ryby w dużym Garnku Rzymskim (6 litrów) ograniczeniem jest ta szerokość papieru, ja radzę sobie z tym tak, że przygotowuje dwa arkusze papieru o podwójnej szerokości i długości garnka.

Te arkusze papieru układam w garnku na krzyż. Najpierw wzdłuż szerokości, dopiero później w poprzek garnka. Na to dopiero wykładam potrawę przeznaczoną do pieczenia, zwijamy starannie ze sobą końce jednego arkusza papieru, następnie zwijam ze sobą końce drugiego arkusza papieru, co ilustruje zdjęcie poniżej.

 

ryby_ garnek rzymski wyłożony papierem

 

Ideałem byłoby posiadanie jednego wielkiego arkusza papieru, ale jak nie można takiego dostać, trzeba sobie jakoś poradzić, uważam że ta metoda sprawdza się doskonale.

O Garnku Rzymskim <<czytaj więcej<<