Nalewka z pigwy + etykiety na butelki

Posted by on 3 grudnia, 2014 in Etykiety do wydruku, Nalewki, Smaczne Inspiracje

Nalewka z pigwy + etykiety na butelki

Nalewkę z pigwy można przygotować na dwa sposoby:

  1. zalewamy owoce alkoholem, po miesiącu mieszamy ten odwar z syropem cukrowym. Produktem ubocznym są wtedy owoce nasycone alkoholem.
  2. zasypujemy owoce cukrem, otrzymany owocowy syrop, który mieszamy z alkoholem. Produktem ubocznym są owoce we własnym soku.

Tym razem zależało mi na owocach, które mogłabym dodać też dzieciom do gorącej herbaty, więc wykorzystałam metodę drugą.

Poniżej zamieszczam etykiety na butelki nalewki z pigwy, gotowe do wydruku.

 

 

Składniki:

  • 3 kg pigwy,
  • 2 kg cukru,
  • 1 litr spirytusu (95%),

Pigwę można obrać ze skórki, koniecznie wycinamy gniazda nasienne (wykorzystuję je do przygotowania odwaru pektynowego).
Owoce kroimy w drobną kostkę.

Do wyparzonego dużego słoja, wrzucamy partiami owoce i przesypujemy je cukrem, ostatnia warstwa to cukier.

Tak przygotowane owoce odstawiamy na około 2- 3 tygodnie. Przyrost ilości soku po 3 tygodniach jest już niewielki (sprawdziłam, czekałam 4 tygodnie). Z 3 kg owoców otrzymałam ponad 2,5 litra owocowego syropu.

Teraz można całość, owoce i syrop owocowy, zalać alkoholem, można też owoce oddzielić od syropu, przelać całość przez gęste sito, a syrop owocowy zmieszać ze spirytusem.

Mieszaninę rozlewamy do butelek, szczelnie zamykamy, odstawiamy na minimum 1 miesiąc. Po miesiącu nalewka jest gotowa do spożycia.

Owoce gęsto ubijamy w słoiczku i zalewamy już gotowym syropem owocowym, lub przesypujemy znowu tylko cukrem, zamykam szczelnie słoiki i pasteryzujemy.

Uwagi:

  • słój z owocami przesypanymi cukrem tym razem trzymałam w lodówce, trzeba pilnować, aby owoce na samej powierzchni były pokryte warstwą cukru, inaczej na powierzchni może pojawić się pleśń

 

Kliknij na wybraną etykietę, w nowym oknie wyszukiwarki pojawi się jej arkusz do wydruku.

Etykiety nalewka z pigwy
Etykiety nalewka z pigwy