Nalewka truskawkowa (etykiety na butelki)

W sezonie truskawkowym oprócz deserów, ciast, galaretek, dżemów i nalewkę warto przygotować.
Dodaję etykiety na butelki z nalewką truskawkową.
Składniki:
- 2 kg truskawek,
- 0,5 kg cukru,
- 2 l spirytusu,
- 2 l wódki,
Owoce umyć osuszyć na durszlaku, obrać z szypułek, większe pokroić na mniejsze cząstki. Owoce umieścić w słoju a ich kolejne warstwy przesypywać cukrem.
Tak przygotowane owoce należy odstawić najlepiej na noc aż puszczą sok.
Następnie całość zalewamy spirytusem, słój szczelnie zamykamy pokrywką i odstawiamy na 2-3 tygodnie, trzeba od czasu do czasu obracać, wstrząsać słoik.
Po tym czasie odcedzamy owoce i dodajemy wódkę.
Otrzymany płyn rozlewamy do butelek, naklejamy etykiety i odstawiamy na minimum 3 miesiące.