Naleśniki owsiane (bez glutenu)

Posted by on Kwiecień 20, 2015 in Gluten Free - Bez glutenu, Placki Naleśniki Tortille (bez glutenu), Smaczne Inspiracje

Naleśniki owsiane (bez glutenu)

Naleśniki owsiane na bazie mąki z bezglutenowych płatków owsianych.

Najlepiej smakują z dodatkami, słodki twarożek, czy owocowy dżem.

Bez problemu można z tego przepisu usmażyć w miarę cienkie, elastyczne placki.

 

 

 

 

2_ Naleśniki owsiane

 

Składniki:

  • 2 szklanki mąki z płatków owsianych (bez glutenu),
  • 1/4 szkl. cukru,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 3 duże jajka,
  • 2 łyżki oleju,
  • 900 ml mleka lub wody,
  • 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego lub 1 łyżka łuski babki płesznik,

 

Płatki owsiane rozdrabniamy na mąkę, np. przy pomocy młynka do kawy czy przystawki do blendera ręcznego.

Wszystkie składniki masy miksujemy blenderem na gładko i odstawiamy na minimum 1 godzinę do napęcznienia.

Naleśniki można smażyć bez tłuszczu na dobrej patelni teflonowej.

Ja wylewałam porcję ciasta na środek patelni o średnicy 28 [cm] i smażyłam naleśniki o średnicy około 20 [cm] na małym lub średnim płomieniu (ciasto wtedy nie pęka w trakcie smażenia), gdy cała wylana masa się ścięła, dopiero obracałam naleśniki  na drugą stronę.

Ciasto jest delikatne, lepiej gdy nie pokrywa całego dna patelni, łatwiej można operować łopatką, aby obrócić naleśniki w całości na drugą stronę.

 

Uwagi:

  • Jedząc same te naleśniki, bez dodatków, można łatwiej wyczuć w smaku lekką goryczkę, charakterystyczną dla mąki owsianej.
  • W cieście niezbędny jest dodatek zmielonego siemienia lnianego lub łuski babki płesznik, nadają one ciastu elastyczność, na surowo przy wylewaniu ciasta na patelnię zwartą strukturę. Dodatek zmielonego siemienia lnianego może wpływać na intensywniejsze odczuwanie w smaku goryczki, dlatego lepiej się tu sprawdza łuska babki płesznik, tyle że nie jest ona tak powszechna w sprzedaży, łatwo dostępna.

 

4_ Naleśniki owsiane

 

3_ Naleśniki owsiane

Na zdjęciu:

Mini chochelka ceramiczna