Nadziewane słupki z cukinii (bez glutenu)

Posted by on 5 lutego, 2015 in Bez kategorii, Dania obiadowe (bez glutenu), Garnek Rzymski, Gluten Free - Bez glutenu, Mięso

Nadziewane słupki z cukinii (bez glutenu)

Nadziewane słupki z cukinii, a dlaczego słupki ?

Ładnie się prezentują i w tej formie więcej porcji jednorazowo zmieści się do Garnka Rzymskiego.

Koniecznie muszą być podane na chmurce z sosu pomidorowego, który podbija smak całości.

Łatwy przepis, szybka realizacja, efektowny sposób podania.

Polecam

 

 

2_ Supki z cukini nadziewane mięsem z sosem pomidorowym

 

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego z indyka,
  • 2 – 3 cukinie średniej wielkości,
  • 3 – 4 plastry boczku wędzonego,
  • 1 średniej wielkości cebula,
  • 1 szkl. startego na tarce żółtego sera,
  • pęczek natki pietruszki,
  • przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany, 1/2 łyżeczki zmielonej kolendry,

 

Garnek Rzymski Dafi pojemność 6 l

 

Garnek Rzymski moczymy w wodzie około 10 minut.

Cukinie kroimy na krążki grubości ok. 6 – 7 [cm].

Przy pomocy łyżeczki wydrążamy miąższ z środka, ale nie do końca (nie na wylot, zdjęcie poniżej).

Następnie wnętrze cukinii skrapiamy sokiem z cytryny, solimy i oprószamy świeżo zmielonym pieprzem, nacieramy czosnkiem.

Boczek i cebulę kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na łyżce oliwy, na końcu dodajemy pokrojony miąższ wydrążony z cukinii. Całość podsmażamy tak długo, aż nadmiar wody odparuje z patelni.

W misce mieszamy mięso mielone, ostudzoną całość z patelni, ser żółty i pokrojoną drobno natkę pietruszki. Tą masą nadziewamy cukinie.

Garnek Rzymski wykładamy „papierem do gotowania i pieczenia” i układamy na nim nadziane cukinie.

Garnek wstawiamy do zimnego piekarnika, pieczemy w temp. 180 st. C około 50 minut.

Cukinia powinna być upieczona, ale nie powinna się rozpadać, najlepsza jest o konsystencji lekko chrupkiej.

 

W tzw. międzyczasie przygotowujemy sos pomidorowy

 Sos pomidorowy:

  • 400 g pomidorów krojonych świeżych lub z puszki,
  • 1 małą cebula,
  • czosnek świeży lub granulowany,
  • przyprawy sól, pieprz, cukier dla zbalansowania smaku, odrobina cynamonu,
  • 1 łyżka masła lub oliwy.

Na patelni rozgrzewamy masło lub oliwę i podsmażamy na nim drobno pokrojoną cebulę z czosnkiem, ma się zeszklić ale nie przyrumienić. Dodajemy następnie pomidory. Gotujemy tak długo, aż odparuje namiar wody, na końcu doprawiamy do smaku.

 

Na podgrzany talerz wykładamy sos pomidorowy, a na nim układamy upieczone słupki z cukinii, oprószamy je startym serem i natką pietruszki.

Smacznego :-)

 

Uwagi:

  • ser żółty najlepiej parmezan, ale jak nie ma może być dowolny ser żółty, ja tym razem użyłam goudę,
  • jeśli używamy słonych serów należy pamiętać aby nie przesadzić z dodatkiem soli do nadzienia,
  • tą potrawę można przygotować w Garnku Rzymskim dowolnej wielkości, ale należy pamiętać, że jeśli garnek będzie mniejszy, zmieści się w nim odpowiednio mniej,

 

 

1_ Supki z cukini nadziewane mięsem z sosem pomidorowym

 

4_ Supki z cukini nadziewane mięsem z sosem pomidorowym

 

 

Garnek rzymski przepis przepisy