Nadziewane słupki z cukinii (bez glutenu)
Nadziewane słupki z cukinii, a dlaczego słupki ?
Ładnie się prezentują i w tej formie więcej porcji jednorazowo zmieści się do Garnka Rzymskiego.
Koniecznie muszą być podane na chmurce z sosu pomidorowego, który podbija smak całości.
Łatwy przepis, szybka realizacja, efektowny sposób podania.
Polecam
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego z indyka,
- 2 – 3 cukinie średniej wielkości,
- 3 – 4 plastry boczku wędzonego,
- 1 średniej wielkości cebula,
- 1 szkl. startego na tarce żółtego sera,
- pęczek natki pietruszki,
- przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany, 1/2 łyżeczki zmielonej kolendry,
Garnek Rzymski Dafi pojemność 6 l
Garnek Rzymski moczymy w wodzie około 10 minut.
Cukinie kroimy na krążki grubości ok. 6 – 7 [cm].
Przy pomocy łyżeczki wydrążamy miąższ z środka, ale nie do końca (nie na wylot, zdjęcie poniżej).
Następnie wnętrze cukinii skrapiamy sokiem z cytryny, solimy i oprószamy świeżo zmielonym pieprzem, nacieramy czosnkiem.
Boczek i cebulę kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na łyżce oliwy, na końcu dodajemy pokrojony miąższ wydrążony z cukinii. Całość podsmażamy tak długo, aż nadmiar wody odparuje z patelni.
W misce mieszamy mięso mielone, ostudzoną całość z patelni, ser żółty i pokrojoną drobno natkę pietruszki. Tą masą nadziewamy cukinie.
Garnek Rzymski wykładamy „papierem do gotowania i pieczenia” i układamy na nim nadziane cukinie.
Garnek wstawiamy do zimnego piekarnika, pieczemy w temp. 180 st. C około 50 minut.
Cukinia powinna być upieczona, ale nie powinna się rozpadać, najlepsza jest o konsystencji lekko chrupkiej.
W tzw. międzyczasie przygotowujemy sos pomidorowy
Sos pomidorowy:
- 400 g pomidorów krojonych świeżych lub z puszki,
- 1 małą cebula,
- czosnek świeży lub granulowany,
- przyprawy sól, pieprz, cukier dla zbalansowania smaku, odrobina cynamonu,
- 1 łyżka masła lub oliwy.
Na patelni rozgrzewamy masło lub oliwę i podsmażamy na nim drobno pokrojoną cebulę z czosnkiem, ma się zeszklić ale nie przyrumienić. Dodajemy następnie pomidory. Gotujemy tak długo, aż odparuje namiar wody, na końcu doprawiamy do smaku.
Na podgrzany talerz wykładamy sos pomidorowy, a na nim układamy upieczone słupki z cukinii, oprószamy je startym serem i natką pietruszki.
Smacznego :-)
Uwagi:
- ser żółty najlepiej parmezan, ale jak nie ma może być dowolny ser żółty, ja tym razem użyłam goudę,
- jeśli używamy słonych serów należy pamiętać aby nie przesadzić z dodatkiem soli do nadzienia,
- tą potrawę można przygotować w Garnku Rzymskim dowolnej wielkości, ale należy pamiętać, że jeśli garnek będzie mniejszy, zmieści się w nim odpowiednio mniej,
Garnek rzymski przepis przepisy