Nadziewane selery i ryż z warzywami

Posted by on Styczeń 20, 2011 in Dania obiadowe (bez glutenu), Garnek Rzymski, Gluten Free - Bez glutenu, Owoce & Warzywa

Nadziewane selery i ryż z warzywami

Seler – skarbnica składników odżywczych. Wzbogaca smak zup, sosów i surówek. 
W sklepie, na targowisku często można dostać maleńkie bulwy selera, jak je wykorzystać? A gdyby tak ugotować bulwę selera w mleku i zapiec z pysznym nadzieniem …   

 

 

 

 

4_Selery-nadziewane-i-ry-25C5-25BC-z-warzywami



Składniki:

  • 3 małe selery (średnica ok 5 – 6 cm),
  • 1 litr mleka,
  • 120 g pieczarek,
  • 1 mała cukinia (ok 70 g),
  • 3 małe cebule szalotki (ok 40 g),
  • 1 ząbek czosnku lub czosnek granulowany,
  • 1/2 cytryny np. limonki,
  • 1 łyżka masła klarowanego,
  • 8 łyżek śmietany 30%,
  • 30 g sera (żółty, pleśniowy lub topiony serek śmietankowy),
  • 150 g ryżu najlepiej paraboilet,
  • przyprawy: pieprz zielony, sól (według własnego uznania)

 

1 Garnek Rzymski Dafi pojemność 6,5 l 
lub 
Garnek Rzymski Dafi pojemność 2,5 litra

 

Selery dokładnie myjemy, kroimy na pół i gotujemy w mleku na półtwardo, około 15 minut. Wycinamy nożem lub wydrążamy łyżeczką miąższ selera, pozostawiając dość grube ścianki.
Pieczarki i cebulę obieramy i kroimy. Umytą cukinię kroimy wzdłuż na pół i kroimy w plasterki. Pokrojone pieczarki i cukinię skrapiamy sokiem z cytryny.
Na patelni rozgrzewamy masło klarowane i podsmażamy pieczarki z cebulą. Następnie dodajemy cukinię, na końcu drobno pokrojony miąższ selera. Chwilę to wszystko razem na patelni podsmażamy i odkładamy połowę warzyw – użyjemy je do przygotowania ryżu.

Garnek Rzymski moczymy w wodzie ok 15 minut.

Do pozostałych na patelni warzyw dodajemy śmietanę  i starty ser, jaki kto lubi. Całość podgrzewamy i mieszamy, aż do rozpuszenia się sera. Doprawiamy do smaku i napełniamy nadzieniem wydrążone połówki selera.
Przygotowanie ryżu: ryż przepłukujemy wodą. Na patelni podsmażamy odłożone warzywa z ryżem. Po chwili zalewamy całość mlekiem pozostałym po gotowaniu selerów, w ilości takiej, aby lekko zakryło ryż z warzywami. Chwilę to wszystko razem podgrzewamy na patelni nie przerywając mieszania, aż do momentu jak masa zgęstnieje, ale ryż będzie jeszcze twardy raczej półtwardy. Doprawiamy do smaku.
Ceramiczne kokilki (wymiary 8 x 4 cm) smarujemy masłem i przekładamy do nich ryż z warzywami, ciasno upychając go łyżeczką.

Wykładamy w Garnku Rzymskim kokilki z ryżem i nadziewane selery.

W zależności od tego jakie garnki posiadamy można do tego celu użyć jeden większy lub dwa mniejsze garnki (z powodzeniem razem się mieszczą w standardowym piekarniku).

Garnek Rzymski wstawiamy do zimnego piekarnika, selery i ryż pieczemy w temp. 200 st C, około 20 minut. Na talerzu wykładamy liście małej sałaty rzymskiej, a na nich upieczone selery i ryż. Dekorujemy natką pietruszki lub drobno pokrojonym szczypiorkiem. Pięknie to wszystko na talerzu się prezentuje i wspaniale na ciepło smakuje – taka odrobina wiosny w samym środku zimy :-)

 

1_Selery-nadziewane-i-ry-25C5-25BC-z-warzywami

2_Selery-nadziewane-i-ry-25C5-25BC-z-warzywami