Nadziewane rolady wołowe, kluski śląskie i modra kapusta, czyli śląski obiad

Posted by on Wrzesień 20, 2013 in Garnek Rzymski, Mięso

Nadziewane rolady wołowe, kluski śląskie i modra kapusta, czyli śląski obiad
Do kuchni śląskiej mam szczególny sentyment, tak to już jest ze smakami dzieciństwa. Jak ktoś raz spróbował nadziewanych roladek wołowych, modrej kapusty, czy uwielbianych szczególnie przez dzieci kluseczek śląskich (z charakterystycznym wgłębieniem na sos), kiedyś na pewno do tych smaków powróci.
W tej chwili nadal, od czasu do czasu w moim domu ta potrawa się pojawia tylko, że w wersji lekko zmodyfikowanej.
Tradycyjnie jednym ze składników nadzienia mięsnej rolady był kawałek boczku lub słoniny. Gotowe rolady przed dosuszeniem obsmażyć należało na tłuszczu, a modra kapusta zasmażona była boczkiem lub słoniną oprószoną mąką. Nie była to lekkostrawna kuchnia, więc z czasem musiała ulec modyfikacji. 
W tej chwili nadziewam rolady tylko warzywami i piekę je w Garnku Rzymskim, dzięki czemu są niesamowicie soczyste. W drodze wyjątku czasami decyduję się na obsmażenie gotowych rolad na suchej patelni teflonowej, dzięki czemu mięso na wstępie się zarumieni i nabierze bliższemu tradycyjnego charakterystycznego smaku i aromatu.
Kapusty modrej w tej chwili już nie zasmażam, wersja lekka z jabłkiem, cebulką z odrobiną oliwy jest pyszna i przyjęła się już na dobre w domowym jadłospisie. Polecam
Przepis Przepisy
4_-rolada-wolowa

 Nadziewane rolady wołowe
Składniki:
  • ok. 1 kg udźca wołowego,
  • 2 – 3 marchewki średniej wielkości,
  • 4 – 5 ogórków kiszonych średniej wielkości,
  • 2 cebule średniej wielkości,
  • musztarda,
  • przyprawy do gotowego sosu wg własnego smaku,
Garnek Rzymski moczymy około 15 minut w wodzie.
Cebule kroimy na piórka, ogórek i marchewkę w słupki.
Mięso myjemy pod zimna bieżącą wodą i osuszamy dokładnie papierowym ręcznikiem. Kroimy w poprzek włókien na plastry grubości około 1 cm. Wkładamy plaster mięsa między dwa arkusze folii spożywczej i rozbijamy z obu stron tłuczkiem, na ok 3 mm grubości.
Z jednej strony rozbity płat mięsa smarujemy cienko musztardą i na środku wykładamy nadzienie (marchew, ogórek, cebulę) i zawijamy mięso w roladkę, opcjonalnie obsmażamy je na suchej patelni.
 
Garnek Rzymski wykładamy papierem do pieczenia, układamy w garnku roladki.
Nakrywamy garnek pokrywką, pieczemy w temp 200 st. C około 1,5 godziny, aż mięso będzie odpowiednio miękkie.
Wyjmujemy roladki na półmisek, sos przelewamy przez sito, aby go zagęścić w garnuszku mieszamy łyżkę mąki z 2 łyżkami słodkiej śmietanki, mieszamy to z sosem, podgrzewamy do momentu, aż się całość zagotuje, zgęstnieje, podajemy na stół w sosjerce.
Kluski śląskie
  • ok 1 kg ugotowanych ziemniaków,
  • 1 jajko,
  • szczypta soli,
  • mąka ziemniaczana (ilość w treści)
Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę lub mielimy w maszynce. Przekładamy do miski, ubijamy,wyrównujemy powierzchnię ziemniaków i wyjmujemy 1/4, w to puste miejsce wsypujemy mąkę. Dodajemy jajko, sól szybko wyrabiamy, a gdy ciasto jest jednolite formujemy okrągłe kluski wielkości orzecha włoskiego, w każdej klusce robimy palcem wgłębienie. W czasie, gdy przygotowujemy kluski woda musi się gotować, od razu po uformowaniu klusek wrzucamy je na gotująca się, osolona wodę. Garnek nakrywamy pokrywką, gdy kluski wypływają na powierzchnię wody, jeszcze chwile gotujemy, próbujemy, czy w smaku nie są surowe. Wyciągamy z wody.
Uwaga:
  • Kluski po uformowaniu od razu powinny być gotowane, z czasem ciasto staje się coraz bardziej rzadkie i lepkie.
Kapusta modra
  • 1 mała główka kapusty,
  • 1 średniej wielkości cebula,
  • 1 jabłko,
  • sok z cytryny,
  • oliwa,
  • przyprawy: czosnek granulowany, pieprz, cukier, sól do smaku.
Kapustę drobno siekamy nożem i zalewamy do połowy wysokości wrzątkiem. Gotujemy krótko, do momentu, aż zmięknie. Odcedzamy na sicie, skrapiamy sokiem z cytryny, zmieniamy odczyn na kwaśny, więc kapusta na nowo będzie mieć piękny czerwony kolor. Cebulę i jabłko kroimy w drobna kostkę, mieszamy z gotową kapustą. Oprószamy przyprawami i zraszamy 2- 3 łyżkami oliwy, całość mieszamy i gotowe.
1_-rolada-wolowa
2_-rolada-wolowa